Afbeelding
Foto: gemeente Zeewolde

Bewust op weg naar minder restafval

· leestijd 1 minuut Gemeente Instagram

ZEEWOLDE - Kan hagelslag in de GFT container en wat doen we met die lege chipszak? Wethouder Ernst Bron zet zich in om de inwoners van Zeewolde meer bewust te maken over hoe we ons afval scheiden en met name om de hoeveelheid restafval te verkleinen.

De gemeente Zeewolde streeft ernaar om de hoeveelheid restafval die we per persoon per jaar produceren, te verminderen van 144 kilo naar 100 kilo. Om dit doel te bereiken, zullen er de komende drie maanden verschillende acties worden ondernomen. “We zijn er sinds veertig jaar aan gewend om glas te scheiden, en vervolgens doen we dat jarenlang met papier en plastic. Die inzet zorgt ervoor dat er minder restafval verbrand hoeft te worden en dit draagt bij aan een schoner milieu”, aldus de wethouder.

Om bewustzijn te creëren over de hoeveelheid restafval die men jaarlijks produceert, wordt het ‘Afval-Dieet’ aanbevolen. Door het restafval te wegen en jaarlijks bij te houden, kunnen mensen inzicht krijgen in de hoeveelheid van restafval. De wethouder deelde een handige tip voor het correct scheiden van afval: met de HVC-app kunnen producten worden gescand om te bepalen in welke afvalbak ze thuishoren. In de HVC-app is een overzicht opgenomen, waarin je direct kunt zien, in welke kliko het afval thuishoort.

Ludieke acties

In vergelijking met de rest van het land doet Zeewolde het goed op het gebied van afvalbeheer. De gemeente streeft ernaar haar beleid te richten op het verminderen van restafval, met een focus op persoonlijke contacten en ludieke acties, in plaats van hogere afvalheffingen. Het scheiden van afval wordt in Zeewolde over het algemeen gezien als een normale gewoonte die door velen wordt omarmd. Toch realiseert de wethouder zich dat een deel van Zeewolde de keuze om het afval te scheiden vermijdt, en daar zijn de komende acties in april, mei en juni op gericht.

Tijdens de persbijeenkomst op donderdag 18 april werden vragen gesteld over obstakels binnen de wetgeving, zoals het feit dat veel apparaten tegenwoordig dichtgelijmd zijn, waardoor reparaties lastig zijn en aanschaf van nieuwe apparaten onvermijdelijk is. “Het Repair Café biedt hier een oplossing voor. Door bewust te blijven bij het kopen van producten die in het restafval terecht komen, kunnen we dat met elkaar in ieder geval verminderen.”

Afbeelding
Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00