Afbeelding
Foto: Luisterlijn

De Luisterlijn: opnieuw ruim driehonderdduizend gesprekken in 2022

Ingezonden

FLEVOLAND - In 2022 voerden vrijwilligers van de Luisterlijn maar liefst 333.937 gesprekken, blijkt uit het jaarverslag. Onderzoek laat zien dat de organisatie, die dag en nacht bereikbaar is voor een goed gesprek of een luisterend oor, grote maatschappelijke impact heeft.

De meeste gesprekken werden gevoerd via de telefoon (298.257), gevolgd door de chat (31.147). Daarnaast verstuurden vrijwilligers 4.533 e-mails. “Er was en is nog steeds grote behoefte aan steun, erkenning, troost of een goed gesprek. Dat zagen we ook toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en mensen zich zorgen maakten”, zegt directeur-bestuurder Leo Noordegraaf. “Daarom zijn we continu op zoek naar nieuwe vrijwilligers om aan die behoefte te kunnen voldoen.”

Geestelijke gezondheid

Opvallend was dat – voor het eerst in jaren – de meeste gesprekken gingen over ‘geestelijke gezondheid’. Andere veelbesproken onderwerpen waren: invulling van de dag en relaties (vrienden, familie, liefde). Maar liefst 64% van de telefoongesprekken vond plaats buiten kantoortijden, wanneer instanties en hulpverlening niet of slecht bereikbaar zijn.

Gunstige effecten

Recent onderzoek van onderzoeksbureau SEOR laat zien dat de Luisterlijn grote maatschappelijke impact heeft en gunstige effecten heeft op de gesprekspartners. Zo voelt het overgrote deel (meer dan 80%) zich beter na contact met de Luisterlijn. Meer dan 70% ervaart vermindering van eenzaamheid en/of verbetering van hun mentale gezondheid.

Over de Luisterlijn

Iedereen die daaraan behoefte heeft, kan op ieder moment een vertrouwelijk gesprek voeren met de vrijwilligers van de Luisterlijn. De vrijwilligers van de Luisterlijn zijn specifiek getraind om te luisteren. Bellen kan naar 088 - 0767 000. Chatten of mailen is mogelijk via www.deluisterlijn.nl

Nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden via www.deluisterlijn.nl/vrijwilligerswerk

Afbeelding
Hengelsporters van "Ons Stekkie" kwalificeren zich voor NK met twee titels Sport Instagram 20 mei, 09:19
Afbeelding
VV Zeewolde laat in kampioenswedstrijd geen spaan heel van Swift '64 Sport Instagram 19 mei, 15:37
Kleinkoor Caprice organiseert een open repetitie voor geïnteresseerde zangers
Open repetitie bij Kleinkoor Caprice Nieuws Ingezonden 18 mei, 21:25