Afbeelding
Foto:

Voedselbanken zoeken Buitenbeentjes en kneusjes

· leestijd 1 minuut Ingezonden

FLEVOLAND - Het klantenbestand van de voedselbanken groeit. Met name in de steden is het aanbod van groenten onvoldoende. “Daarom kunnen agrarische producten die ergens in de keten overblijven, goed gebruikt worden”, meldt de groente & Fruitbrigade. “Alle ondernemers die in de sector product over hebben, zoals landbouwers en distributeurs, kunnen zich melden.”

“Voedselbanken verstrekken landelijk zo’n 45.000 voedselpakketten per week”, vertelt Arie Burggraaf van de Groente & Fruitbrigade, de distributieorganisatie van de voedselbanken. “Dus ben ik blijvend op zoek naar meer aanbieders van buitenbeentjes en kneusjes.”

Akkerbouwers hebben te maken met strenge eisen van supermarkten. Producten die qua vorm of gewicht afwijken van de norm kunnen ze maar moeilijk in de markt zetten. Vaak is het zelfs niet rendabel om ze van het land te halen en worden ze ondergeploegd.

 
Burggraaf: “Veel landbouwers doen dat met pijn in het hart: het gaat om aardappels of groenten waar hard aan is gewerkt en het voelt als verspilling van goed voedsel. Daarnaast zijn er ook groente verwerkende bedrijven, die soms met een partij blijven zitten omdat de verpakking niet goed is, het verkeerde etiket of bijna tegen de houdbaarheidsdatum aan zit. Voedselbanken krijgen nu al spontaan van dit soort producten aangeboden. Ook van akkerbouwers en verwerkingsbedrijven in de omgeving van Zeewolde.”

Hoe kan dit bij elkaar komen?

De volumes waarmee de agrarische sector werkt, zijn groot. Het gaat al gauw om een paar kuubskisten kool of wortelen die over zijn. “En het is best wat werk om die van het land te krijgen. Een enkele voedselbank heeft meestal niet de mensen om dat allemaal te oogsten en ook niet het aantal klanten om de producten snel te kunnen doorgeven.”

De Groente & Fruitbrigade kan vanuit verschillende locaties de binnenkomende producten binnen een week over verschillende voedselbanken in de regio verdelen. Verder beschikt de brigade over een netwerk van “agrarische vrijwilligers” die aangeboden groenten ter plaatse kunnen komen oogsten.

Aanmelden

Groente- & Fruitbrigade roept iedereen op om zich te melden als er in zijn bedrijf agrarische producten verloren dreigen te gaan. Dat kan voor een levering van gereedstaande producten, maar ook voor producten die nog op het land staan. De vrijwilligers komen meestal op zaterdag, maar door de week kan in overleg soms ook geregeld worden.

Aanmelden en meer informatie vragen kan via de telefoon of de app bij Arie Burggraaf,
(06-38591055) of via de mail: arie.burggraaf@groentefruitbrigade.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding