Afbeelding
Foto: Pollinators

Nationale zaaidag: doe mee, zaai mee!

· leestijd 1 minuut Ingezonden

REGIO - De afgelopen week zijn er door heel Nederland en Vlaanderen bijna 6000 Voedselbanken voor Bijen geopend; uitdeelpunten waar gratis inheems bloemzaad te halen was. Vandaag op Nationale Zaaidag roept stichting The Pollinators op om deze bloemzaden zaaien. “Dit alles om de ondervoede bij en andere bestuivers bij te voeren.

Sinds 2016 werkt de stichting aan het herstel van het Nederlandse landschap door bloemen en bomen terug te brengen, bewustwording over biodiversiteit te stimuleren en te streven naar een gezondere relatie met de natuur. Hoewel The Pollinators al door het hele land actief zijn, groeit de behoefte aan extra lokale vertegenwoordigers. 

Vandaag werden twaalf Super Pollinators bekend gemaakt: ‘groene harten’ die zich vol overgave inzetten voor de bescherming van bestuivers in hun eigen provincie. Zij volgden hiervoor een speciale 3-daagse opleiding. 

In Flevoland is vanaf vandaag Jaleesa Isabella Vos actief als Super Pollinator. Jaleesa Isabella, woonachtig in Almere Oosterwold, streeft naar een betere leefomgeving voor bestuivers. Met haar wilde kruidenwalks, educatieve programma’s voor scholen, bedrijven en haar groene kinderopvang, verspreidt ze kennis en liefde voor de natuur door de hele provincie.

Nationale zaaidag

Tijdens Nationale Zaaidag worden particulieren, gemeenten, boeren, scholen en andere grondbezitters opgeroepen om bloemen te zaaien. Iedereen kan meedoen! “Vandaag, op 22 april, gaan we dus massaal met heel het land zaaien. In je tuin, op je balkon of met de hele buurt. Samen creëren we een feestmaal voorbestuivende insecten. Het feit dat mensen zelf zo’n zakje bloemzaad inzaaien, de bloemen verzorgen, ze daarna zien opkomen en uiteindelijk de apotheose van een dikke hommel die op jouw bloemetje landt om daar voedsel te halen, dat alleen al geeft zoveel waarde en bewustwording”, deelt Tom van de Beek, initiatiefnemer van The Pollinators. “Daardoor besef je hoe bijzonder het is dat al die verschillende levensvormen allemaal op één planeet voorkomen. En hoeveel geluk we hebben dat wij daar onderdeel van mogen zijn.”

De Nationale Zaaidag werd in 2014 in het leven geroepen door de Bijenstichting en StichtingVrienden van de Bij.