Afbeelding
Foto: rechtspraak.nl

Slachtoffer vindt confrontatie met berouwvolle overvaller te moeilijk

Politie

LELYSTAD/ZEEWOLDE – De confrontatie aangaan met de 26-jarige dorpsgenoot die hem op 9 december bedreigde met een vuurwapen, naakt vastbond en 3500 euro armer maakte, dat lukte een man uit Zeewolde woensdag niet. Daarvoor waren de gebeurtenissen te traumatisch. Jammer, vindt de verdachte. Want hij wil juist heel graag excuses maken.

Woensdag werd de zaak rond de gijzeling en diefstal met geweld pro forma behandeld in de Lelystadse rechtbank. De verdachte was hier online bij aanwezig. ‘Ik heb heel veel spijt van wat ik heb gedaan’, klonk hij berouwvol vanuit de gevangenis.

Zijn advocaat vroeg een aanwezige medewerkster van Slachtofferhulp in de rechtszaal of het slachtoffer misschien openstaat voor mediation. Zij denkt van niet. Of een excuusbrief in goede aarde zou vallen, kon ze niet met zekerheid zeggen. ‘Dat ga ik overleggen’, zei ze daarover.

Volgens de officier van justitie maakte de verdachte via een datingsite een afspraak met het slachtoffer om bij hem thuis in Zeewolde langs te komen. Maar in plaats van een romantische date, werd er een vuurwapen getrokken, werd de bewoner naakt vastgebonden met tie-wraps en gedwongen om zijn pinpas en -code af te geven.

Daarmee werd vervolgens 3500 euro overgemaakt naar de rekening van de verdachte. Een indrukwekkende ervaring, waar het slachtoffer nog altijd veel last van heeft. Hij zal tijdens de rechtszitting op 6 juli dan ook een schadeclaim indienen, maar ook vragen om een beschermende maatregel, zodat de verdachte hem voortaan met rust laat.