Afbeelding
Foto: rechtspraak.nl

Halve gezicht van Zeewoldenaar aan gort door geïrriteerde plaatsgenoot: celstraf

· leestijd 1 minuut Politie

LELYSTAD - Het halve gezicht van een 20-jarige Zeewoldenaar lag aan gruzelementen, toen hij en zijn kameraden bij de skatebaan aan het Kluunpad in Zeewolde uit het niets werden aangevallen door drie mannen/jongens die in een auto waren komen aanrijden. Beide groepen kenden elkaar niet, er was geen aanleiding, behalve dan misschien dat de bestuurder van de auto eerder geïrriteerd was geraakt tijdens een avondje stappen. En alcohol had gedronken.

De bestuurder van de auto, eveneens 20 jaar, is na het uitgaan met twee minderjarige vrienden op de avond van 10 oktober vorig jaar nog even een rondje gaan rijden, toen hij een groepje bij de skatebaan zag. Hij gaf tijdens de zitting van twee weken geleden toe dat hij misschien geïrriteerd was omdat hij eerder een blauwtje had gelopen: een meisje wilde niet met hem dansen.

Hij riep tegen de groep bij de skatebaan vanuit het autoraam iets toe als: ‘wat kijken jullie naar mijn kankerauto’, stapte uit en sloeg en schopte twee van de jongens. Zijn medeverdachten volgden hem, achtervolgden de op de vlucht geslagen jongeren bij de skatebaan en takelde een van hen toe met een moersleutel.

Het slachtoffer raakte ernstig gewond in zijn gezicht. Glassplinters van zijn bril kwamen in zijn oog terecht, waarvoor hij meerdere keren is geopereerd. Daarnaast had hij meerdere botbreuken: in zijn jukbeen, kaak en neus. En psychische schade, waarvoor hij een trauma-behandeling ondergaat.

De rechtbank in Lelystad veroordeelt de aanstichter van dat geweld tot een gevangenisstraf van zeven maanden, waarvan drie voorwaardelijk met een hele reeks aan voorwaarden. Dat is zwaarder dan de eis van de officier van justitie, die twee weken geleden om een werkstraf vroeg van 150 uur. Die straf doet geen recht aan de ernst van de gebeurtenissen, luidt het oordeel.

Hoewel de volwassen Zeewoldenaar zegt dat hij niet de klap met de morsleutel heeft uitgedeeld, houdt de rechtbank hem ook daarvoor verantwoordelijk, omdat hij de aanstichter is geweest en uit het niets en zonder enige aanleiding de confrontatie heeft opgezocht met jongeren die hij niet kende.

De Zeewoldenaar zei op de rechtszitting dat hij spijt heeft van zijn handelen, maar dat legt voor de rechtbank ‘nauwelijks gewicht in de schaal’. Zijn houding na het incident liet iets anders zien, staat in het vonnis. Zo appte hij aan een kennis dat hij ze ‘allemaal gesloopt’ heeft, deed lacherig tegenover de politie, beledigde de agenten bij zij zijn aanhouding en legt de schuld vooral buiten zichzelf. ‘Deze feiten getuigen eveneens van een gebrek aan respect voor anderen en autoriteit’, schrijft de rechtbank.

De jongeman moet het zwaargewonde slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 34.000 euro, iets meer dan de helft van de gevraagde vergoeding. Een tweede slachtoffer kan een vergoeding van ruim duizend euro tegemoet zien.

De Zeewoldenaar moet zich in de proeftijd van drie jaar houden aan strikte voorwaarden van de reclassering, zoals middelencontrole, behandeling en mag geen contact zoeken met slachtoffers of medeverdachten. Die medeverdachten zijn inmiddels ook veroordeeld, maar hun zaken zijn achter gesloten deuren behandeld.

!