Afbeelding
Foto: rechtspraak.nl

Zeewoldenaar naar PBC na gooien van chemisch goedje

Politie

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad heeft woensdag een 41-jarige man uit Zeewolde naar het Pieter Baan Centrum (PBC) gestuurd. Hier moeten zijn geestvermogens worden onderzocht. De man zou op 15 januari een chemisch goedje over iemand hebben gegooid in een woning aan de Valkenier. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond.

De officier van justitie legt de Zeewoldenaar poging tot moord ten laste. Het slachtoffer liep ernstige brandwonden op en overleefde het incident volgens de officier maar amper. Hij werd in het brandwondencentrum een tijdje in een kunstmatige coma gehouden, zodat hij kon herstellen.
Het chemische goedje was volgens haar gootsteenontstopper met een ph-waarde van meer dan 12. ‘Iedereen weet wel hoe gevaarlijk dat is’, zei ze in een eerdere zitting.

De verdachte vertelde eerder dat hij dacht dat er schoonmaakmiddel in het potje zat. ‘Dat gooide ik tijdens een ruzie in een opwelling naar het slachtoffer. Ik wist niet dat het zulk sterk spul was.’

De zaak zou woensdag inhoudelijk worden behandeld, maar zo ver kwam het niet. De officier vroeg de rechtbank om de man naar het PBC te sturen voor een observatie. Dat heeft alles te maken met de rapportages die twee deskundigen over de man maakten.
‘Bovendien is meneer al eens eerder veroordeeld voor een poging tot doodslag. De rechtbank moet daarom goed geïnformeerd worden over de psyche van meneer en dat is nu nog niet het geval.’

De rechtbank was het daarmee eens. Op 13 september staat de zaak opnieuw pro forma op de rol. De Zeewoldenaar gaat zo snel mogelijk naar de forensische observatiekliniek.