Afbeelding
Foto: rechtspraak.nl

Eis van 7 jaar voor steekpartij bij Eilandgracht

· leestijd 1 minuut Algemeen

LELYSTAD – Tegen een 23-jarige man uit Zeewolde is vrijdag zeven jaar cel geëist voor een steekpartij in de buurt van de Eilandgracht. Het slachtoffer werd hierbij in zijn arm en hart geraakt. Hij overleefde het geweld ternauwernood, maar zal voor altijd moeten leven met een handicap.

Het gebeurde allemaal op 25 september vorig jaar. De verdachte zegt uit noodweer te hebben gehandeld. ‘Hij werd aangevallen. Het slachtoffer had een boksbeugel en weigerde weg te gaan na een paar waarschuwingen. Deze man is iemand waar men in het dorp bang voor is, dus mijn cliënt raakte in paniek’, zei zijn advocaat in een eerdere zitting.

Ook vrijdag hield de Zeewoldenaar vol dat hij zichzelf wel moest verdedigen. Volgens hem was een vriend van hem bloedend het huis binnengekomen, nadat hij met een boksbeugel was toegetakeld door het slachtoffer.

Maar daar gelooft de officier van justitie niets van. Die denkt dat de verdachte het slachtoffer wilde afstraffen, omdat hij maar niet vertrok nadat hij wiet bij hem had gehaald. ‘Ze kregen ruzie, het slachtoffer werd de deur uitgezet. Maar eenmaal buiten kwam hij erachter dat zijn sleutels nog binnen lagen. Daarom probeerde hij via de tuin weer naar binnen te komen.’

Plots kwam de verdachte op hem af met een vleesmes van tussen de 20 en 30 centimeter groot, zegt de officier. ‘Hij werd twee keer geraakt in zijn arm en een keer in zijn hart. Met een slagaderlijke bloeding en schade aan de hartspier en het hartzakje tot gevolg.’

Badend in het bloed riep hij om hulp. Iemand bond zijn arm af met een riem, zorgpersoneel moest hem tot twee keer toe reanimeren omdat zijn hart ermee stopte. ‘Zijn leven hing echt aan een zijden draadje.’

Nog altijd kampt hij met de gevolgen van de steekpartij, vertelde zijn advocaat ter zitting. Het slachtoffer kan zijn arm niet meer gebruiken, mag zijn hart niet te zwaar belasten en werken zit er dan ook niet meer in. ‘Hij is een schim van wie hij was’, zei zijn vrouw in een slachtofferverklaring.

Om de psychische gevolgen te verwerken, volgt hij traumatherapie. Voor de geleden immateriële schade, vragen hij en zijn vrouw -die hem op zwaargewond op straat heeft zien liggen- samen een vergoeding van 75.000 euro. Daarnaast willen ze nog duizenden euro’s aan materiële schade ontvangen.

Terecht, vindt de officier. De verdachte betuigde ter zitting spijt. Hij werkt vanuit de gevangenis aan onder meer zijn agressieproblemen en hoopt een nieuw leven te kunnen beginnen buiten Zeewolde. ‘Dit had nooit mogen gebeuren, ik ben blij dat meneer het heeft overleefd’, zei hij.

Uitspraak over twee weken.