Afbeelding
Eigen logo

PvdA/GroenLinks bezorgd over ‘strikte uitvoering Participatiewet’

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – De PvdA/GroenLinks-fractie maakt zich zorgen over de ‘strikte uitvoering van de Participatiewet’ en heeft hierover ‘artikel 36’-vragen gesteld aan het college van B en W. 

De afgelopen weken is er veel media-aandacht geweest over de strikte en in sommige ogen zelfs rigide uitvoering van de Participatiewet. Het gaat daarbij om het terugbetalen van bijstand na het ontvangen van giften. Schrijnende situaties kunnen er ontstaan wanneer een inwoner die een bijstandsuitkering ontvangt de ‘inlichtingenplicht’ schendt. Zelfs boodschappen zouden in dit licht dan kunnen worden gezien als giften. Dit alles leidde landelijk tot de nodige verontwaardiging en ook werden er reeds Kamervragen over de problematiek gesteld. 

PvdA/GroenLinks Zeewolde wil weten hoe het lokaal zit en stelde daarom de volgende vragen aan het college van B en W over het onderwerp in kwestie: 1. Zijn er soortgelijke zaken bekend in Zeewolde? 2. Hoeveel giften mag een bijstandsgerechtigde ontvangen, zonder dat dit consequenties heeft op de hoogte van zijn of haar bijstand? 3. Hoe vaak wordt er geld teruggevorderd en met welke redenen? 4. Om welke bedragen gaat het dan? 5. Geldt in Zeewolde ook dat iemand die boodschappen ontvangt van een familielid dit moet melden bij de gemeente als gift omdat anders niet wordt voldaan aan de Participatiewet? 6. Heeft u een beeld in hoeverre wij als Zeewolde overeenkomen dan wel afwijken in vergelijking tot andere gemeenten? 7. Heeft u inzicht in de gevolgen hiervan voor onze inwoners? Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte van het terug te betalen maandbedrag en hoe lang er moet worden terugbetaald? 8. Bent u bereid de uitvoering van de Participatiewet nog eens onder de loep te nemen en te onderzoeken of er bij terugvorderingen wel voldoende rekening wordt gehouden met de omstandigheden waarin een bijstandsgerechtigde zich op dat moment bevindt? 9. In hoeverre wordt voldoende rekening gehouden met de maatschappelijke gevolgen voor een gezin? 10. Wordt er voldoende rekening gehouden met schuldenproblematiek? 11. Kortom, hoe rigide gaan wij om met de uitvoering van de regels van de Participatiewet? Ter afsluiting wil de vragenstellende fractie weten of het college mogelijkheden ziet aanvullend lokaal beleid op te stellen.