Froukje Hempenius, nr 9 op kieslijst Partij voor de Dieren
Froukje Hempenius, nr 9 op kieslijst Partij voor de Dieren Eigen foto

Froukje Hempenius (PvdD): “Moed nodig voor een gezonde toekomst”

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE - Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Heel belangrijke verkiezingen, wat Froukje Hempenius betreft. “In de Provinciale Staten wordt onder andere besloten hoe om te gaan met de stikstofproblematiek en hoe de agrarische sector hier een grote rol in kan spelen.” Hempenius staat op nummer 9 op de kieslijst voor de Partij voor de Dieren.

“Zeewolde is een prachtig groen dorp! Het voelt als een vakantiepark”, vertelt ze. “Hierdoor lijkt het wel goed te zitten met de biodiversiteit, maar strak gemaaid gras heeft weinig met biodiversiteit te maken. Net als de ‘groene woestijnen’ vol Engels raaigras. Geen kruidje of bloemetje kan zich daar nestelen.”

De 45-jarige Zeewoldense werkt als sociaal-cultureel werker. Een ‘mensen mens’ zou je kunnen zeggen. Hoezo de keuze voor Partij voor de Dieren? “Juist de Partij voor de Dieren pakt het brede spectrum van het leven op aarde als programmapunten. Als je het partijprogramma leest, zul je daar heel veel goede punten vinden over welzijn en betaalbare zorg voor mensen. Daarnaast is dat wat goed is voor de aarde en de dieren, ook goed voor mensen!”

Eén groep mensen lijkt moeite te hebben met de standpunten van de Partij voor de Dieren: de boeren. Hoe kijkt Hempenius daarnaar? “Uiteindelijk zijn de boeren het slachtoffer geworden van de grote spelers. Er is te lang gedokterd op korte termijn oplossingen. De boeren moeten geholpen worden om voor de lange termijn een systeemverandering door te voeren. Dit vergt veel moed, maar het is nodig om de natuur, in wezen de basis van al ons leven, te kunnen redden. Boeren hebben enorme investeringen moeten doen om te kunnen concurreren in een markt gecreëerd door o.a. het huidige kabinet en ik kan me voorstellen dat zij zich bedreigd voelen!”

Mogen we dan straks allemaal geen vlees meer eten? “De Partij voor de Dieren vindt dat de keuze voor het eten van vlees of vis behoort tot de persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid van iedereen. Vrije keuze is een groot goed en kan prima staan naast de bescherming van de aller kwetsbaarsten, dieren én mensen. De partij wil wél een plantaardig voedingspatroon stimuleren door informatie te geven over de voordelen daarvan. Beter voor je eigen gezondheid, beter voor de dieren en beter voor het milieu.”