Afbeelding
Foto: Brugmedia

Commissaris Verbeek maant Rijk duidelijkheid te scheppen voor PAS-melders

· leestijd 1 minuut Provincie

ZEEWOLDE – Leen Verbeek baalt dat Den Haag maar niet komt met duidelijke kaders voor de zogenoemde PAS-melders. “We zouden het anders graag zelfstandig doen”, aldus de commissaris van de Koning dinsdagavond 31 januari in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde. 

Verbeek zegt te hopen dat Den Haag zo snel mogelijk helderheid schept. “Het Rijk is al een paar jaar met de discussie bezig, maar komt er maar niet uit. Als provincie kunnen we al die tijd niets doen. We hebben intern wel ideeën over hoe we PAS-melders kunnen helpen, maar zolang het Rijk geen besluiten neemt over wat wel en wat niet mag, kunnen wij die niet uitvoeren. Laat het duidelijk zijn dat we staan te trappelen om iets te doen.” 

Schiphol/Lelystad Airport en ook gemeenten (zoals onlangs de gemeente Zeewolde) zijn ondertussen naarstig op zoek naar het verkrijgen van stikstofrechten voor de bouw en infrastructurele projecten. Daarbij zitten boeren met gefronste wenkbrauwen toe te kijken, zij hebben immers ook stikstofrechten nodig. Verbeek vindt echter dat er ‘op zich’ niks aan de hand is. “En er is ook geen sprake van dwang, want dan kon het natuurlijk niet. Alles gebeurt, voor zover ik dat kan bekijken, binnen de wet- en regelgeving.” 

Volgens de Flevolandse commissaris hebben velen een eigen opvatting over hoe die wet- en regelgeving eruit zou móeten zien. “Maar vooralsnog is dat niet het geval. Op dit moment is iedereen vrij om stikstofrechten op te kopen. Je ziet dan ook dat bedrijven dat doen om bijvoorbeeld woningen te kunnen bouwen. De provincie wordt gevraagd, althans die kant gaat het waarschijnlijk op, hier regie op te voeren. Zolang de wetgeving hierover nog niet is ingevuld, kun je wel roepen dat de provincie iets moet doen, maar dat moet dan wel een juridische basis hebben. Daardoor ontstaan er veel misverstanden, want wat men wenst is nog niet hetzelfde als wat er op dit moment geregeld is.” 

Verbeek zou het liefst zien dat regering en Kamer gisteren actie ondernemen. “We oefenen enorme druk uit op het Rijk, om nu eindelijk eens een keer besluiten te nemen. We hebben onderhand wel genoeg gebabbeld.”