Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Teruggeblikt en vooruitgekeken op Nieuwjaarsreceptie

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Voor het eerst sinds 2020 werd dinsdagavond 3 januari in De Verbeelding de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zeewolde gehouden. In de tussenliggende jaren was het door corona niet mogelijk dat gemeentebestuur en publiek elkaar de beste wensen deden toekomen. Burgemeester Gerrit Jan Gorter blikte in een klein kwartier terug op 2022, maar keek ook vooruit naar het nieuwe jaar. “Dit live te doen, voor een goed gevulde zaal, bevalt toch beter”, begon hij zijn toespraak.

Oekraïne

Voor Gorter was de Russische agressie in buurland Oekraïne hét dieptepunt van 2022. “Toen wij onze bewegingsvrijheid na corona weer terugkregen, werd de bevolking van Oekraïne door Poetin in een ongewilde oorlog gestort. Hun vrijheid stond en staat nog steeds op het spel”, wond de eerste burger van Zeewolde er geen doekjes om. Gorter prees de inwoners van zijn gemeente die hun huizen openstelden om vluchtelingen op te nemen en benoemde tevens de drie opvanglocaties voor Oekraïners. “Vele volwassenen kregen hier in het dorp al snel een baan en daarmee een goede daginvulling. Daarnaast kunnen kinderen onderwijs zowel in het Oekraïens als in de Nederlandse taal volgen. Helaas komt in tegenstelling tot eerdere verwachtingen nog geen einde aan de oorlog.” In het verlengde hiervan kon Gorter niet heen om de enorme impact die de oorlog op de samenleving kreeg. “Het levensonderhoud is een stuk duurder geworden. Daarom is het goed dat alle huishoudens een eenmalige korting op de afvalstoffenheffing krijgen en er een bijstandsregeling in voorbereiding is voor ieder die rond moet komen tot 130 procent van het minimumloon.”

Gemeenteraad

Na de ‘verkiezingsdriedaagse’ van maart onderging de gemeenteraad een enorme verjonging. “Twee twintigers, de eerste geboren en getogen Zeewoldenaren, vier dertigers, ruim 40 procent vrouwen in de raad, dat is een goede score. Het nieuwe coalitieprogramma ‘Een volwassen toekomst voor een jong dorp’ vertaald in het programma ‘Zeewolde in zijn kracht’. Bestuurders mogen, geadviseerd door hun ambtenaren, waar gaan maken wat ze de kiezer hebben beloofd.” Gorter kon er niet omheen dat ‘Haagse ogen’ regelmatig op Zeewolde zijn gericht. “Zo horen we minister De Jonge spreken over zijn ideeën rond vijfduizend woningen in Oosterwold. Daarnaast werd in december Zeewolde als mogelijke voorkeurslocatie voor een nieuwe kazerne bekendgemaakt. Laat duidelijk zijn dat de ontwikkeling van een grootschalige kazerne nooit een ambitie van het college is geweest.” Ook de stikstofdiscussie liet Zeewolde niet ongemoeid. Gorter zei er trots op te zijn dat er in zijn gemeente ‘geen ontwrichtende acties’ werden gevoerd. Tevens tipte hij de oproep aan die het college aan GS had gedaan ‘PAS-melders’ te helpen. “Want de provincie heeft daartoe de taak en de middelen en niet de gemeente.” De burgervader verdedigde dan ook het onlangs genomen besluit twee boerenerven aan te kopen om stikstofrechten te verkrijgen voor de bouw van duizend woningen in de Polderwijk en werkgelegenheid op 35 ha. “Een moeilijke keuze, maar in het belang van de totale gemeenschap.”

Azc

2022 was voor Gorter ook het jaar ‘waarin eindelijk weer evenementen konden worden gehouden’. “Zo mocht de voor 2020 geplande Regionale Veteranendag in juni alsnog doorgaan, bracht koningin Máxima een bezoek aan ons Nationaal Scoutinglandgoed en was de opening van Nawaka rond de Aanloophaven een prachtig kleurrijk gebeuren. Heel vaak zagen we hoeveel vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten voor ons dorp.” Gorter zei blij te zijn met de 154 opgeleverde woningen van vorig jaar en de 3,7 ha grond die er werd verkocht aan veelal bestaande Zeewolder ondernemingen. “En vaak werden vacatures ingevuld door eigen inwoners. Waarom reizen als je het ook fietsend of wandelend zou kunnen doen?” Een grote uitdaging voor 2023 was voor de burgemeester de heropening van het azc. “Op dit moment wordt er gewerkt aan een bestuursovereenkomst met het COA. Ik hoop dat net als in de periode 2015-2018 veel vrijwilligers zich zullen inzetten voor hen die hier een veilige haven vinden.”

Mannes Schoppink hield een conference