Oeuvreprijs voor Tilly Verhaar
Oeuvreprijs voor Tilly Verhaar Lokale Omroep Zeewolde

Oeuvreprijs, corona-inspiratieprijs en sportvrijwilliger bij alternatief Sportgala

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE – Ook voor de jaarlijkse sportverkiezingen moest zaterdagavond 16 januari een alternatief worden bedacht. Door het coronavirus waren de meeste sportcompetities in 2020 stopgezet en het was dan ook nauwelijks mogelijk hier op enige wijze nog chocola van te maken. De Stichting Sportgala Zeewolde wees daarom geen sportman of sportvrouw van het jaar aan, maar zette wel een aantal mensen en organisaties speciaal in het zonnetje. Ook kregen enkele sportverenigingen nog een leuke cheque. 

Prijzen

Het Sportgala Zeewolde werd zaterdagavond vanuit The Lux rechtstreeks uitgezonden door de Lokale Omroep Zeewolde. Stan Stokvis, voorzitter van de gelijknamige stichting, presenteerde het gala, dat geheel coronaproof moest worden gehouden. De organisatoren van de Home Edition van de Avondvierdaagse Zeewolde kregen tijdens de uitzending de ‘corona-inspiratieprijs’. Het evenement in de eerste week van juni moest worden afgelast, verspreid over enkele maanden was het wel mogelijk vier zelf te kiezen avonden te wandelen en 596 Zeewoldenaren werden hiertoe verleid. Wethouder Wim van der Es, die zijn afwezige college Ewout Suithoff zaterdagavond verving, reikte Marieke de Boer en Edwin Blaauw de bij de inspiratieprijs behorende beker uit. Burgemeester Gerrit Jan Gorter huldigde Ben Scharft verder als ‘sportvrijwilliger van Zeewolde’. Scharft was in de veronderstelling dat hij slechts geïnterviewd zou worden als voorzitter van Korfbalvereniging Wolderwijd, secretaris van de Stichting Exploitatie Sportvoorzieningen De Horst en vrijwilliger (onder meer als webmaster) bij VV Zeewolde en hij was dan ook zeer verrast toen Gorter hem een schaal met inscriptie overhandigde. Heel bijzonder was voorts de ‘Oeuvreprijs’ die Tilly Verhaar zaterdagavond in ontvangst mocht nemen. Tilly is al vele jaren eigenaar van Balletschool Zeewolde. Samen met haar in 2019 overleden echtgenoot Willem zette zij het vestzaktheater De Kluit in de Polderwijk op de kaart. Ook begeleidde ze Iris Verhoek, die in 2017 de landelijke ‘Voice Kids’ won. Tilly wist enorm veel jeugdige en ook minder jeugdige Zeewoldenaren aan het dansen te krijgen. In 2020 was ze al met al reeds 40 jaar ‘dansprofessional’. Toen Gorter haar de ‘oeuvre’-plaquette overhandigde, zei Tilly helemaal ‘flabbergasted’ te zijn. 

Kahoot

Tim de Vries, stadionspeaker van Almere City FC (dat nog nooit zo hoog heeft gestaan in de Keuken Kampioen Divisie als dit seizoen!), presenteerde zaterdagavond een speciale Kahoot. Zo’n 43 Zeewolder sportliefhebbers namen eraan deel. In totaal moesten zij met hun mobieltje vijftien vragen beantwoorden die te maken hadden met het sportgebeuren in Zeewolde. Elk goed antwoord leverde punten op en hoe eerder dat werd gegeven hoe meer dat er waren. Na elke vraag werd de ‘tussenstand’ in beeld gebracht. Jan van Middelaar, penningmeester van VV Zeewolde, stond zo’n beetje vanaf het begin aan kop en behaalde 12.668 punten. Wietse Folkers van Zeewolde Atletiek werd tweede met 11.050 punten en Sybrigje Westerhof van Grenzeloos Bewegen derde met 10.268 punten. De top-3 werd uitgenodigd naar het Raadhuisplein te komen om daar een speciale vijfkamp te spelen, waarbij er een mooie geldprijs voor de eigen vereniging op het spel stond. De wedstrijd was bedacht door Michelle Volk en de andere buurtsportcoaches van Zeewolde. Dat in sport alles mogelijk is werd op het besneeuwde Raadhuisplein bewaarheid: de uitslag was precies omgekeerd als bij de Kahoot. Dit betekende dat Grenzeloos Bewegen een cheque ontving van € 400,-, Zeewolde Atletiek een cheque van € 200,- en VV Zeewolde een cheque van € 100,-. 

Foutje hersteld

Tijdens het alternatieve Sportgala was er nog een digitaal interview met ex-Zeewoldenaar Tim Visser, die na zijn Zeewolder jeugd op De Regenboog en de Levant Schots rugby-international werd. Bestuurslid René van Schajik maakte verder nog een foutje goed. Vorig jaar werd Kirsten van de Westeringh ‘sportvrouw van Zeewolde’. Ze kreeg echter nooit de bijbehorende beker uitgereikt. Kirsten voetbalt niet meer bij Ajax, maar bij Heerenveen en dus toog René naar Friesland om daar het Zeewolder aandenken op de juiste plek te krijgen. En dat lukte!

Sportvrijwilliger Ben Scharft
Cheques op het besneeuwde Raadhuisplein
Corona-inspiratieprijs voor Stichting Avondvierdaagse Zeewolde