Jenson de Leeuw Ned. Kartkampioen
Jenson de Leeuw Ned. Kartkampioen Daniel Koning

Jenson de Leeuw ‘dubbel’ Nederlands Kartkampioen

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE – Zomaar een goedlachse puber van bijna vijftien, een doodgewone Hollandse jongen, maar met een bijzondere sport als passie: karten, en het liefst zo snel mogelijk! Zo snel zelfs dat het hem nu, na in het verleden al meerdere keren als dagwinnaar op het podium te hebben gestaan, gelukt is om het Nederlands kampioenschap 2020 in zijn juniorklasse in de wacht te slepen. Om precies te zijn: tweemaal. Hoe dát zit, dat is wat ingewikkeld, maar Jenson legt het graag uit.

“Kijk’, begint hij, “je hebt verschillende soorten en merken karts, en die vormen allemaal een aparte klasse. Er zijn kartsoorten en merken waarbij je mag sleutelen: eindeloos allerlei afstellingen proberen, experimenteren met banden, en noem maar op. Maar er zijn ook karts die je koopt zoals ze zijn, en daar mag je dan verder niks meer aan veranderen. Dan rijdt iedereen eigenlijk in dezelfde kart, en heeft iedereen gelijke kansen, zonder dat de techniek een aparte rol speelt. Zo’n merk is bijvoorbeeld de Parolin. Nou, ik ben nu Nederlands Kampioen in de 4-takt ID Engines Junior klasse geworden, én in de Parolin Engines Junior klasse. Twee keer, dus.

Vader Stephan en moeder Elke zijn geweldig trots op hun zoon. Op hun Facebookpagina schrijven zij: “Eindelijk mogen wij het van de daken schreeuwen! Na een raar en bijzonder jaar mag Jenson zich (dubbel) Nederlands Kampioen noemen. Super blij met dit resultaat en trots op alle mooie overwinningen die Jenson gehaald heeft in het afgelopen seizoen. Wij kijken uit naar het volgend seizoen in de ID Engines Senior klasse.” In die paar zinnen ligt heel wat besloten, want zonder enthousiaste ouders die welwillend veel tijd en geld steken in de passie van hun kind, kom je in een sport als karten niet ver. Maar houdt die laatste zin in dat Jenson gaat promoveren? “Nou”, legt Stephan uit, “dat heeft natuurlijk met z’n leeftijd te maken. Vorig jaar viel hij nog net in de juniorklasse, maar dit jaar niet meer, vandaar. Maar karts zijn wat je noemt krap. Hij begint al aardig de hoogte in te schieten, en met maatje 46 wordt het passen en meten!” Hij schiet in de lach bij die opmerking. “Dus hoe lang nog? Nou, we gaan het wel zien…”

De coronamaatregelen hebben zo hun sporen getrokken in het ritme van een scholier als Jenson. “Tja, natuurlijk veel minder wedstrijden gereden dan de bedoeling was. Jammer, maar goed, trainen mag gelukkig wel als je onder de achttien bent, en natuurlijk buiten.” Vader Stephan vult aan: “Daar wordt het voor Jenson in principe niet anders van, want hij traint en racet altijd op outdoor-banen. Maar er zijn natuurlijk wel beperkingen, want je mag niet meer zo maar met een onbeperkt aantal mensen de baan op. Het werkt, net zoals op veel andere sportlocaties, in tijdvakken en roosters. Ach, daar valt mee te leven.”        

Wat is Jensons droom? Overstappen op de autoracerij? Een tweede Max Verstappen worden? Die begon per slot ook in de kart, en won van alles en nog wat… Jenson grijnst, en zegt: “Mmm, daar is heel wat meer voor nodig, en dat kan financieel gewoon niet.” Stephan gaat verder: “Luister, als klein ventje stond-ie al ademloos naar dat karten te kijken, en elke spaarcent was voor die sport. Dat was voor ons reden om hem daarin te gaan steunen en stimuleren, en ik had er zeg maar een leuke hobby bij. Maar als hij morgen de dag zou zeggen ‘ik stop met karten’, ook prima. Hij mag het zeggen.” Jenson besluit: eerst hoop ik dat het gauw allemaal weer een beetje normaal wordt.” Ach, wie niet..? Jenson: proficiat!

Afbeelding
Aan de slag met een idee om uw buurt op het platteland te verbeteren? Kom naar het Leefbaarheidscafé! Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Ondernemers en Oosterwold centraal bij openbare fractievergadering CDA Zeewolde Politiek 27 mrt, 11:18
Afbeelding
Rotarycheques voor hospice, Toon Hermanshuis en IDPZ Zorg en Welzijn Instagram 27 mrt, 09:09