Iskander Roos, geflankeerd door medewerkers Mendy en Gilian
Iskander Roos, geflankeerd door medewerkers Mendy en Gilian Jelle Stellingwerf

Een kwart eeuw Zeezicht Optiek & Audiciens

· leestijd 1 minuut Zakelijk

ZEEWOLDE – Zondag 1 november is het precies 25 jaar geleden dat aan het Raadhuisplein een optiekzaak de deuren opende met de naam ‘Zee-zicht’. “Een collega bedacht die aardige naam”, zegt eigenaar-ondernemer Iskander Roos, “maar de achterliggende betekenis, namelijk ‘Zee(wolde) (beter) zicht geven’, raakte al snel wat op de achtergrond. ‘Aan het water’ bleek als associatie makkelijker te blijven hangen, en zo is het al snel in één woord Zeezicht geworden. En nu zijn we dan 25 jaar verder.”

Iskander doet zijn verhaal vanachter een spatscherm in de ruimte waar gehoortests worden gedaan. Dat brengt het gesprek al snel op de coronamaatregelen, die vanzelfsprekend ook niet aan optometristen en audiciens voorbij gaan. Naast alle voorzichtigheid die noodzakelijk is bij het doen van onderzoek, metingen en testen bij klanten is er ook nog het jubileumfeest dat eigenlijk geen feest kan en mag zijn. “Het wordt hoogstens een feestje, samen met m’n vrouw op de bank met een glaasje wijn. Het leuke winkelfeest met toeters, bellen en ballonnen dat we in gedachten hadden, het kan en mag allemaal niet. Misschien volgend jaar…” Roos is er laconiek onder. “Het is nu eenmaal zo.”

Iskander Roos was in de jaren ’90 als afgestudeerd optometrist werkzaam in een optiekzaak in Amersfoort. “Je loopt als werknemer dan altijd tegen dingen aan die je, eigenwijs als je bent, anders zou doen als je het zelf voor het zeggen had. Dat prikkelde, en zo heb ik de sprong gewaagd om zelf in de optiek te gaan ondernemen. Zeewolde was en is een geweldig groeidorp met toentertijd maar één vergelijkbare zaak; dat ging dus prima.” Ooit spijt gehad? “Nooit”, zegt hij heel beslist. En dan een beetje gekscherend: “Of het moest zijn dat je als werkgever je personeel voorrang moet geven bij het indelen van de vakanties…” Waarop in een aangrenzende ruimte schaterend wordt gelachen. “Jaja, de muren hebben oren, en we lachen hier, vijf man/vrouw sterk, heel wat af.”

Optometrie is een vak apart, en HBO-opgeleide optometristen hebben een beschermd beroep. “Daar is in ons vak veel over te doen”, vertelt Iskander, nu heel serieus. “Een optometrist is een officiële zorgaanbieder, heeft een BIG-registratie, en de daaraan gekoppelde zorgplicht. Dat is dus wel even iets anders dan een ‘gewone’ opticien. Gelukkig kennen huisartsen dat verschil maar al te goed, en verwijzen indien nodig heel correct naar ons door, zodat wij een behandelplan kunnen opstellen.” Wat Zeezicht betreft geldt: “Ieder z’n vak”, en dat al 25 jaar lang.

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56