Zeilen met een beperking
Zeilen met een beperking WVZ

Open Dag zeilvereniging voor mensen met beperking

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE — De Watersportvereniging Zeewolde heeft het motto ‘Iedereen kan zeilen’ hoog in het vaandel, en wil daar tijdens de open dag op zaterdag 29 mei nog eens extra de aandacht op vestigen. Vooral ouders of verzorgers van kinderen en jongeren met een beperking worden opgeroepen om eens vrijblijvend te komen kijken wat er allemaal mogelijk is, en te ervaren dat echt iedereen kan leren zeilen, met welke fysieke of mentale beperking dan ook. 

Wilma van den Broek is niet voor niets de contactpersoon in de aanloop naar deze open dag. Ze is rolstoelgebonden, is motorisch beperkt, én is in het zeilseizoen vrijwel wekelijks op het water te vinden. Ze bedient niet alleen haar rolstoel, maar ook haar aangepaste boot met hoofd en kin, en is daarmee een inspirerend voorbeeld voor iedereen die nog aarzelt om in een zeilboot te stappen. “Ervaringsdeskundig, ja dat mag je wel zeggen”, begint ze haar verhaal. “Helemaal onbekend is het niet, dat je kunt zeilen met een beperking, maar we willen zo graag jeugd en jongeren betrekken bij deze sport. Water en een beperking, dat zijn vooral in de ogen van jongeren nou niet direct dingen die goed te verenigen zijn, maar het tegendeel is waar!” 

Wilma omschrijft de doelgroep voor ‘zeilen met een beperking’ veel breder dan alleen maar de motorische beperking waarmee zij zelf ondanks alles tot zeilen is gekomen. “Mensen die een arm of been missen, visueel beperkt zijn, doof, ADHD, noem het allemaal maar. Van kinderen en jongeren met concentratieproblemen, die moelijker meekomen in een groep, wordt al snel gedacht dat dat een onoverkomelijke belemmering is, maar niets is minder waar. Met een aanpassing, of bijvoorbeeld zoiets simpels een extra instructeur op een moment waarop dat even nodig is, kom je al een heel eind.” 

De Watersportvereniging Zeewolde zeilt met allerlei boottypen. “We hebben de reguliere jeugdboten, maar ook boten die makkelijk aanpasbaar zijn. Dan denk je al gauw aan aanpassingen die de bediening van de boot makkelijker maken. Dat ligt natuurlijk voor de hand, maar één aanpassing is nog veel belangrijker, namelijk het verzwaren van de kiel. Dat maakt een zeilboot veel stabieler, en dus veiliger. Al raakt de masttop het water, of loopt de kuip vol, omslaan of zinken is er niet bij. Kán niet. Zit je als beginner met beperking in zo’n boot, dan wekt dat vertrouwen, en vooral zélfvertrouwen.”

Wilma is vooral enthousiast over de Hansa, een boottype waarover ook de WVZ beschikt. “De Hansa 2 punt 3 lijkt op de Optimist, maar is stabieler. Ook een beetje trager, maar dat is bijzaak. Punt is dat we kinderen, ook met een beperking, gewoon kunnen laten meezeilen met de Optimisten. Gewoon als het kan, speciaal als het even moet, zeggen we dan. Enne, het wordt zaterdag prachtig zeilweer!”

Aanmelden voor de Open Dag van de WVZ kan nog. Meer informatie is te vinden op https://www.wvzeewolde.nl/zeilen-is-voor-iedereen

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 1 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 3 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 3 uur geleden