Afbeelding
Zeewolde Actueel

Clinic mooie aanleiding Beweegparcours officieel te openen

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE – De clinic die zaterdagmiddag 10 juli werd gegeven op het Beweegparcours in het Kluunpark, werd en passant de openingshandeling van het door dorpsgenoot Erik Wallenburg ontworpen park voor rolstoel- en scootmobielgebruikers.

Van de nood een deugd

Ooit bedacht Erik Wallenburg de 110 km lange Van Z… tot Z…-tocht en hij liep de tocht tussen 1997 en 2003 ook zeven keer succesvol uit. Op een zaterdag in mei 2004 maakte hij echter een nare val, waarna een lange lijdensweg met zijn rechteronderbeen volgde. Uiteindelijk liep het letterlijk en figuurlijk niet zoals Erik had gehoopt en moest zijn rechterbeen in 2013 vanaf even onder kniehoogte worden geamputeerd. Een prothese bleek ook niet mogelijk, waardoor de markante Zeewoldenaar in een rolstoel belandde. Erik maakte evenwel van de nood een deugd en trad in contact met de toenmalige wethouder Rein Zijlstra. Zijn idee was om naast de atletiekbaan in wording een beweegparcours te realiseren ten behoeve van rolstoel- en scootmobielgebruikers. Voorjaar 2020 werd het plan ten uitvoer gebracht, maar door corona kon het park nooit officieel in gebruik worden genomen.

Uniek karakter

Zaterdagmiddag 10 juli organiseerde Sybrigje Westerhof met haar Grenzeloos Bewegen een clinic voor de doelgroep, hetgeen de gemeente aangreep er iets extra’s van te maken. Wethouder Ewout Suithoff (Sport) prees Erik Wallenburg als de initiatiefnemer van het beweegparcours en had een T-shirt voor hem meegebracht met een aan twee kanten bedrukte tekst. De teksten waren zodoende bijna letterlijk op Eriks lijf geschreven: ‘Geen drempel te hoog’ en ‘Ik ga er overheen, doorheen of omheen. Maar komen ga ik er!’. Zeewolde liet volgens Suithoff met het beweegparcours iets van haar ‘unieke karakter’ zien. De portefeuillehouder Sport zei zich in te willen zetten voor iedereen die wil bewegen: jong en oud, hier geborenen en nieuwe Nederlanders en niet te vergeten validen en mindervaliden. Het Kluunpark voorzag in het bedoelde streven, behalve de atletiekbaan waren er ook een beweeg-, freerun- en trimparcours gerealiseerd, alsmede een skatebaan. “Er valt hier genoeg te beleven”, aldus de verantwoordelijke wethouder. In het Zeewolder Beweegparcours zijn liefst 37 verschillende bestratingen en hindernissen opgenomen, van scheve putdeksels tot een hobbelig klinkerpad, van een doodlopend gangetje tot een wildrooster en van een balkenpad tot een regengootje. 

Bedoeld voor de praktijk

De training zaterdagmiddag was speciaal bedoeld voor rolstoelgebruikers, waarbij het mogelijk was nieuwe vaardigheden te leren en te oefenen voor de praktijk. Een deel van de clinic werd gegeven door de 44-jarige Zeeuw Kees-Jan van der Klooster, een soort lotgenoot van Erik Wallenburg. Kees-Jan had een redelijk succesvol leven, maar dat kreeg in maart 2001 een drastische wending. Na een val met snowboarden in de Franse Alpen liep de Vlissinger een dwarslaesie op, met als gevolg dat hij volledig verlamd raakte vanaf zijn middel. Net als Erik ging hij niet bij de pakken neerzitten en nam hij in 2010 in verschillende skidisciplines deel aan de Paralympics in het Canadese Vancouver. Maart 2008 richtte hij zijn eigen ‘K-J Projects Unlimited Abilities’ op, waarmee hij zich daadwerkelijk ging inzetten voor mensen met een fysieke beperking. Kees-Jan prees de gemeente Zeewolde er zaterdagmiddag om dat zij het idee van Erik Wallenburg als eerste in Nederland tot uitvoering had gebracht. “En het is voor heel veel mensen haast een levensbehoefte”, meende hij. “Dit parcours is niet bedoeld om een sport ten uitvoer te brengen, maar voor het oefenen door mindervaliden met obstakels die zij dagelijks in de praktijk tegenkomen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding