Jeroen Elout
Jeroen Elout Foto: Eigen foto

Kitesurfen van Hoek van Holland naar Den Helder voor de Hartstichting

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE – Met honderden gekleurde kites tegelijk door de branding van de Noordzee varen, van Hoek van Holland helemaal tot Den Helder. Met een lengte van 130 km de langste downwinder ter wereld die op één dag gevaren wordt. Jeroen Elout (31) is een van de 500 kitesurfers die de uitdaging dit jaar tijdens de 5e editie van het unieke kite-evenement ‘Hoek tot Helder’ aangaat.

In 2018 kwam Jeroen, die het grootste deel van zijn jeugd doorbracht in Zeewolde, voor het eerst in aanraking met kitesurfen. “Dat was in Cabo de la Vela, een klein dorpje in het noorden van Colombia”, vertelt hij. “De wind, het water en het vliegen door de lucht geven je het ultieme vrijheidsgevoel. En dat is als diabeet type 1 precies wat je af en toe nodig hebt.”

Door glucoseschommelingen, hypo’s en hypers ervaart Jeroen zijn ‘ziekte’ vrijwel dagelijks. En dat al 22 jaar. “Maar dankzij de goede behandeling kan ik altijd het water op. Ik weet dus hoeveel impact een goede behandeling heeft op je dagelijks leven. Niet iedereen heeft dit geluk. In totaal zijn er in Nederland 1.5 miljoen mensen met hart- en vaatziekten en dit aantal groeit elk jaar. Kortom, er is behoefte aan (nieuw) onderzoek en hier is geld voor nodig. Daarom doe ik mee met de ‘Hoek tot Helder’ tocht; om geld bijeen te brengen voor hen die dit het hardst nodig hebben.”

De tocht Hoek tot Helder, hét bucketlist evenement voor iedere kiter uit Europa, is hemelsbreed 130 km. “Dat komt neer op ongeveer 8 uur varen”, vertelt Jeroen, “de praktijk wijst echter uit dat dit vaak meer is dan 150 km, omdat je met kitesurfen nooit direct op je doel af kunt varen.” De windrichting is allesbepalend voor de start van de tocht. “Deze moet namelijk zuid of zuid-west zijn en minimaal 18 knopen. Het windraam gaat open op 20 augustus en loopt tot 6 november. Feitelijk gezien kun je een dag voor vertrek te horen krijgen dat de tocht begint.”

De Noordzee is uitdagend, soms guur en grimmig. Tijdens de tocht, ook wel downwinder genoemd, wordt het uithoudingsvermogen van de kitesurfers dan ook flink op de proef gesteld. Als diabeet heeft Jeroen een extra uitdaging want hij moet continu zijn bloedsuiker in de gaten houden en tussendoor insuline spuiten. “Mocht ik, om wat voor reden ook hulp nodig hebben, dan rijden er gedurende de tocht diverse auto’s mee over het strand. Daarnaast zijn er bij Scheveningen en IJmuiden zogeheten checkpoints, waar je letterlijk een teken van leven geeft en snel iets kunt eten.”

Het zwaarste is volgens Jeroen de afstand. “Dezelfde houding, voortdurende impact op je benen door de golven en inspelen op moeder natuur vraagt om energie en scherpte. De langste downwinder die ik ooit heb gedaan was 80km, dus dit wordt een tandje zwaarder. Maar desondanks heb ik er alle vertrouwen in dat ik mijn doel ga behalen.”

Alle deelnemers brengen minimaal 1000 euro sponsorgeld mee voor de Hartstichting. Jeroens doel is om 1500 euro op te halen. Maar iedere euro extra is van harte welkom. Jeroen ondersteunen kan via: https://www.hoektothelder.nl/jeroen-elout-hoek-tot-helder-5

!