Afbeelding
Foto: Archieffoto Zeewolde Actueel

ZtotZ 2.0 belooft weer één groot wandelfeest te worden

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE – De Van Z tot Z-tocht is weer terug! Door corona kon het evenement twee achtereenvolgende jaren niet worden gehouden, vrijdag 16 en zaterdag 17 september a.s. staat niets meer in de weg er wederom een prachtig wandelfeest van te maken. Het wordt een ZtotZ 2.0, maar het is nog altijd wandelen ‘van Zeewolde tot Zeewolde’. 

Geheel door Zeewolde

25 jaar geleden werd de eerste Van Z tot Z-tocht gehouden. Er werd dat jaar eerst richting Biddinghuizen gewandeld, waarna ook Dronten, Swifterbant, Lelystad en Almere werden aangedaan. Negentien deelnemers voltooiden in 1997 de 110 km lange wandeltocht. Bij de ZtotZ 2.0 is het nog steeds mogelijk de volledige afstand af te leggen, maar deze gaat geheel over het grondgebied van Zeewolde. Er is dit jaar voor een route van 55 km gekozen die twee keer moet worden afgelegd. Daardoor kan het wandelevenement wat beter volgens de coronamaatregelen worden gehouden. De start is vrijdagavond om 19.00 uur vanaf Open Haven. Wethouder Winnie Prins geeft daarbij samen met Erik Wallenburg (die ooit de initiatiefnemer van de monsterwandeltocht was) het startsein. De route telt onderweg acht posten: kaasboerderij Benesse (Ossenkampweg 2), Fruithal Smits (Sterappellaan 29), fam. Macleane (Bloesemlaan 35), parkeerplaats Flediteweg, fam. Janknegt (Schillinkweg 13), Boerenpitstop (Erkemederpad 2), Bij Boer Sjaak (Nulderpad 6) en IVN Roode Schuur (Dasselaarweg 29). Het is de bedoeling dat de wandelaars van de 110 km zaterdagavond voor 19.00 uur terug zijn bij Open Haven. De 80 km lange Kennedymars begint eveneens vrijdagavond om 19.00 uur en eindigt zaterdagmiddag uiterlijk om 15.00 uur. De deelnemers lopen een ronde van 55 km en een korte van 25 (waarbij restaurant Tung een rustpost is). De 55 km lange doorstaploop start zaterdagmorgen om 07.00 uur. Wethouder Helmut Hermans geeft hiervoor het startsein. De deelnemers moeten ’s avonds om 19.00 weer zijn gearriveerd. Voor de opstaploop van 25 km zijn er vanwege het verwachte aantal aanmeldingen drie startmomenten: 09.30, 10.00 en 10.30 uur. Burgemeester Gerrit Jan Gorter zwaait de deelnemers van 09.30 uur (die om 16.30 uur weer terug moeten zijn) uit. 

‘Gezetje’

De deelnemers aan de ZtotZ 2.0 krijgen ook dit jaar weer een door Erik Wallenburg ontworpen tinnen ‘Z’tje’. Vanwege corona moest de tocht twee keer worden overgeslagen en kwam het bewegen bij veel mensen een beetje in het gedrang. Iedereen is als het ware wat meer ‘gevuld’ en daarom heeft het Z’tje dit jaar een wat boller buikje. Toepasselijk wordt er daarom gesproken van een ‘Gezetje’. Naast het ‘hebbedingetje’ is er voor alle deelnemers weer een T-shirt, waarbij aan de kleur te zien is welke afstand er wordt gelopen. 

Grote saamhorigheid

ZtotZ-voorzitter Joke Wessels nam zelf vijf keer deel aan de 110 km lange wandeltocht. Drie keer liep ze ‘m uit. “Ik vond het vooral altijd zo mooi als het vrijdagsavonds donker werd en de nacht inging”, vertelt ze iets over haar wandelfascinatie. “De avond en nacht hebben toch wel iets speciaals. Als ik ’s avonds laat buitenloop, komt dat gevoel zo weer terug. Het is ook een beetje het mysterieuze.” Twee keer moest Joke onderweg de strijd staken. “Je doet het echt niet zomaar. Zo’n lange wandeling vraagt mentaal veel van je. Het is daarbij heel bijzonder om het met een aantal mensen te doen. De saamhorigheid die er onderweg bij de deelnemers is, is groot.” Er hebben zich momenteel zo’n 150 deelnemers opgegeven voor de ZtotZ 2.0. Joke verwacht dat er richting 16 en 17 september nog wel meer bijkomen. “En ik hoop ook dat er zich nog wat extra vrijwilligers aanmelden. Voor de eerste ronde van 55 km hebben we er voldoende, voor de tweede kunnen we er nog wel tien extra gebruiken.” Net als de deelnemers heeft voorzitter Joke er veel zin in. “Weet je wat ik ook zo leuk vind? Dat we zo gastvrij worden ontvangen bij diverse boerenbedrijven. Overal konden we terecht. Alleen op de Flediteweg moesten we een tent neerzetten. Maar ja, daar staat geen boerderij.”