Myrthe van der Veer haalt de Zilvervloot binnen op het EK Taekwondo!

· leestijd 1 minuut Sport Instagram

CLUJ-NAPOCA/ZEEWOLDE - Net als haar plaatsgenoot Tessa Schoots, waar Zeewolde Actueel vorige week al over berichtte, heeft de 17-jarige Myrthe van der Veer ook deelgenomen aan het Europese Kampioenschap Taekwondo, dat van 25 tot 30 april plaatsvond in Cluj-Napoca, Roemenie.

Vele jaren intensieve training en ontberingen gingen hier aan vooraf. Myrthe was door de Nederlandse Bond op basis van wedstrijdresultaten en trainingen op meerdere onderdelen gekwalificeerd, te weten Individueel sparren dames junior +65 kilo, individueel Power Test, Team Powertest, Team Sparring en Team Tulls.

Op maar liefst drie onderdelen heeft Myrthe een zilveren medaille in de wacht weten te slepen.

De eerste zilveren medaille behaalde zij in de klasse Individueel sparren junior dames + 65 kilo. In de tweede ronde wachtte haar een zeer sterke Poolse dame. Zij waren al eerder tegenstanders van elkaar op het EK Kroatië (april 2023) en de World Cup in Slovenië (okt. 2023). Zij zijn geduchte tegenstanders en moesten elkaar nu in de tweede ronde uitschakelen. Verlies van ronde betekent: einde van het toernooi. Myrthe won deze partij overtuigend. Deze belangrijke overwinning zorgde nu voor de verdere jacht naar het goud. Na verschillende overwinningen kwam Myrthe in de finale tegen een Schotse dame te staan. Ook deze partij was zij de sterkste. Helaas boog de score in de laatste seconden van de wedstrijd om naar winst voor de Schotse, waardoor de gouden medaille helaas door Myrthe’s vingers glipte.

Diezelfde dag werd er ook gestreden om in de klasse dames junior Teamsparren. Het Nederlandse Team behaalde hier na winst op o.a. Hongarije, Engeland, Italië ook een mooie zilveren medaille.

Zaterdag 29 april was de dag van Powertest, zowel individueel als in Teamverband. In de individuele klasse maakte Myrthe bij een voettechniek een inschattingsfout waardoor zij de planken niet brak en daarom in de 2e ronde uitviel.
Bij Powertest Teams moeten de drie dames van het team voor verschillende breektechnieken punten verzamelen om de volgende ronde te halen. Deelname aan dit onderdeel was op het laatste moment onzeker omdat een van de vaste teamleden met een blessure was uitgevallen. Met het inzetten van de reserve was het toch mogelijk om deel te nemen. En hoe! Vanaf de 2e ronde gaat één dame verder met het verzamelen van punten waarbij de technieken snel in moeilijkheidsgraad toenemen. Hiervoor werd Myrthe ingezet.

Roemenie wist als eerste alle punten te behalen en was daarmee verzekerd van de gouden medaille. De overige landen die nog in de race waren moesten in de vervolgronde drie planken breken met een zijwaartse trap. Myrthe brak deze allemaal, maar eerst moesten de laatste zeven overgebleven landen nog hun kunnen laten zien. Doordat land na land de planken niet gebroken kreeg werd de zilveren medaille door Team NL behaald. Ukraine behaalde uiteindelijk de bronzen medaille.

Vanaf volgend jaar gaat Myrthe over naar de seniorenklasse. In september heeft zij nog een kans haar juniorenklasse af te sluiten met een gouden medaille. Dan vindt namelijk het WK plaats in Tampère (Finland). De trainingen, waarvoor Myrthe 4 x per week afreist van Zeewolde naar Taekwondo Vereniging In Nae do Kwan in Maarssen, zijn inmiddels al weer gestart!