Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Leen den Boer laat na 45 jaar (!) Zeewolde achter zich

· leestijd 2 minuten Sport Instagram

ZEEWOLDE – In mei 1978 kwam Leen den Boer met zijn ouders, broertje en zusje op het toen nog haast maagdelijke Trekkersveld te wonen. Verhuizingen door het dorp heen waren er genoeg, nu laat de inmiddels 57-jarige pionierszoon Zeewolde definitief achter zich en verkassen hij en zijn partner Dorien naar Apeldoorn. Na zoveel jaar uit Zeewolde vertrekken heeft niemand Leen nog na kunnen zeggen.

Leen den Boer werd geboren in het Zeeuwse Scharendijke op Midden-Schouwen. Op zijn vijfde verhuisde hij met zijn familie naar Swifterbant. Daar bracht hij het grootste deel van zijn lagere schooltijd door. In 1978 volgde een nieuwe verhuizing. Vader Leen kreeg een baan als vestigingsleider van het agrarische loon- en verhuurbedrijf Roodenburg-Van der Vlugt op het Trekkersveld. Rond ’77-’78 kwamen de eerste verkavelingen in het buitengebied van het latere Zeewolde. Leen jr. herinnert zich alles nog goed. Alles moet trouwens met een flinke korrel zout worden genomen. “Er was nog vrijwel niets. De winter van ’78-’79 was een hele strenge. Na vijf uur ’s middags was het industrieterrein helemaal leeg. Mijn moeder Netty zei wel eens dat we dan alleen maar naar de stilte zaten te luisteren. Godert de Leeuw woonde een eindje verderop bij de silo aan het begin van de Baardmeesweg. De kinderen Richard en Linda waren jonger dan ik, van mijn leeftijd was er verder nog niemand. Van de Spiekweg liep er een rechte weg naar de jachthaven. Het dorp was er nog niet. Overal was zand en riet.”

Leen maakte z’n laatste (lagere) schooljaar af in Biddinghuizen, want in Zeewolde was nog geen school. “Veel jongens kende ik wel van de voetbal. Dat heb ik in Zeewolde in het begin gemist. Samen met Gilles Geschiere heb ik me hard voor gemaakt voor een eigen sportvereniging. Die werd in april 1982 opgericht.”

Een zwarte dag voor de familie Den Boer was 9 april 1983. Op die dag kreeg Leens jongere broertje Erik een dodelijk ongeval met zijn brommer. Leen zal het nooit vergeten. “Hij was nog maar 15. Hij voetbalde, net als ik. Hij speelde bij de B’s. Het gebeuren heeft diepe impact op ons gezin gehad.”

Na de mavo (Groen van Prinsterer in Harderwijk) en mts kwam Leen in de grafische industrie terecht. “Ik moest krantenpersen installeren en controleren. Ik kwam door heel Europa. Zo zijn de contacten ontstaan met Berwick Rangers, waarmee VV Zeewolde al meer dan dertig jaar een jeugduitwisseling heeft.” In 1982 had de voetbalafdeling van ASVZ nog maar één seniorenelftal. Dat jaar wil Leen niet meerekenen in het eerste. “Ik heb in totaal zo’n acht jaar in het eerste gespeeld. Daarna ben ik zestien jaar elftalleider van het eerste geweest. Ik begon destijds bij wijlen Harry Hamstra.”

Leen wil Ajax geen rode draad noemen, wel had hij vele jaren een seizoenkaart. En het is niet voor niets dat zijn twee zoons werden genoemd naar de Finse en Deense Ajax-legendes Jari Litmanen en Brian Laudrup… Dat hij uiteindelijk van zijn hobby zijn beroep (videoanalist betaald voetbal) kon maken, was eveneens heel bijzonder. “Ik begon een kleine tien jaar geleden als vrijwilliger bij NEC. Daarna volgden twee jaar Almere City, twee jaar Go Ahead Eagles in Deventer, het nationale elftal van Curaçao met Guus Hiddink en Patrick Kluivert, FC Den Bosch en de KNVB met O16 en O18. Sinds dit seizoen ben ik bij Heracles in Almelo. De club is gepromoveerd en kan nog kampioen worden. Volgend jaar weer eredivisie!”

Door de verhuizing naar Apeldoorn hoeft Leen volgend jaar minder ver te rijden naar Almelo. Zijn partner Dorien is ongeveer dezelfde tijd kwijt naar haar werk in Leusden. Gevraagd naar wat hij het meest zal missen, begint Leen met een bekentenis. “De periode van afscheid nemen duurde al wat langer, daar ben ik heel eerlijk in.” Het zijn vooral de beginjaren die hem bij zullen blijven. “De eerste kerkdienst in De Trekker; de eerste voetbalwedstrijd op het Trekkersveld; de begraafplaats, want in graf nummer twee ligt mijn broertje; de Groene Schuur van Jongeren 19NU waar ik bij betrokken was… Zeewolde Actueel was er nog niet, ik bracht op mijn brommer het ZIJP-bulletin rond, het eerste krantje van Zeewolde!”