Foto: Omroep Flevoland

Jan Pieter Smid teelt ‘mooiste bewaarui van 2023’

· leestijd 1 minuut Zakelijk

ZEEWOLDE - Uientelers en uienliefhebbers konden dinsdag hun geluk niet op. In het Flevolandse Dronten werd de verkiezing ‘Mooiste bewaarui van 2023’ gehouden. Telers konden zich opgeven en hun mooiste uien tentoonstellen aan de jury, die de deelnemende uien kritisch onder de loep nam. De allermooiste ui van het land? Die komt van akkerbouwer Jan Pieter Smid uit Zeewolde.

“Ik had het totaal niet verwacht”, zegt Smid. Hij deed mee met zijn uienras Dormo. “Ik zou eigenlijk helemaal niet meedoen aan de verkiezing, maar mijn teeltadviseur zat me op te jutten en ik besloot toch maar mee te doen. Ik heb eigenlijk per ongeluk gewonnen naar mijn idee”, lacht hij.

De themadag is een initiatief van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland en het Platform Nederlandse Uientelers. Voor Smid voelt het alsof hij ‘per ongeluk’ winnaar is geworden van de verkiezing, maar jurylid Werner Verschueren ziet dat toch echt anders. Volgens hem heeft de akkerbouwer een ‘echte topper’ te pakken met de uien die hij laat zien. “De titel win je niet zomaar. We kijken naar een boel aspecten. Zit er voldoende huid op de ui? Hoe is de kleur van de ui? De ui van Smid heeft het allemaal”, legt Verschueren uit.

Uiterlijk

Bij de beoordeling let de jury alleen op het uiterlijk van de ui. “We mogen de ui helaas niet opensnijden. We kijken dus echt naar de buitenkant. De consument kijk daar ook naar: hoe ziet mijn ui eruit? De consument wil geen uien zien waar de huid niet goed omheen zit”, licht Verschueren toe.

Hoewel de titel voor de eerste plek voor Smid zelf totaal als een verrassing komt, ligt er al een plannetje klaar om de overwinning op een gepaste manier te vieren. “Ja, ik denk dat er dan toch maar een schuurfeest moet komen tussen de uien.”

Bron: Nieuwe Oogst.

Afbeelding
Lions bereiden zich voor op 6e editie van de Polderrally Algemeen Instagram 7 feb, 23:03
Afbeelding
Naut Smetsers loopt 'Muskathlon' voor het goede doel, in Ghana! Algemeen Instagram 7 feb, 22:45
Afbeelding
Polderband BROZ viert 50-jarig bestaan met rondtoer door Flevoland Cultuur Instagram 7 feb, 14:00