Afbeelding
G. Pflueger

Financieel misbruik bij senioren, het komt vaker voor dan je denkt!

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Ook in Zeewolde wonen senioren die soms hulp nodig hebben; voor huishoudelijke taken, maar ook voor hun financiƫle administratie. Doordat veel geldzaken tegenwoordig via internet gaan, is het voor ouderen vaak lastiger geworden om hun eigen financiƫn bij te houden.

ā€œDit maakt deze ouderen afhankelijk van anderen. Helaas zijn er mensen die deze afhankelijkheid misbruiken, bijvoorbeeld bij het pinnen of internetbankieren. Dit kan een (klein)kind van de oudere zijn, een andere mantelzorger of een professionele zorgverlener. Maar bedenk ook dan: gelegenheid maakt de dief!ā€, licht Jolanda Aarssen, ouderen- en mantelzorgondersteuner, toe. ā€œVaak start het ook met behulpzaam willen zijn en onwetendheid van twee kanten hoe het anders kan. Maar ongemerkt kan het ook te ver gaan. Met alle nare gevolgen van dien.ā€

Veel ouderen schamen zich om te erkennen dat iemand die zij vertrouwen, misbruik maakt van die afhankelijkheid. De schaamte kan zo groot zijn dat ze er liever niet over praten. Daardoor blijft financieel misbruik onopgemerkt voor kinderen of zorgverleners. Op die manier kan het misbruik lang doorgaan. Financieel misbruik is een veelzijdig probleem. Een oplossing vraagt maatwerk en samenwerking tussen verzorgers, zorginstellingen en financiƫle dienstverleners. Ook de rol van mantelzorgers en familie is belangrijk.

ā€œDe belangrijkste regel: bij twijfel, zoek hulp! Laat u niet opdringen dat uw zaken geregeld gaan worden door mensen die u nog niet zo lang kent, al zijn ze nog zo aardigā€, benadrukt Jolanda. ā€œJuist mensen die de intentie hebben om misbruik te maken, zullen eerst proberen uw vertrouwen te winnen en komen heel aardig over. Ze helpen u bij alles, en voor u weet bent u afhankelijk van hem of haar. En gaat het mis. En nogmaals, vaak start het eigenlijk onbedoeld. De vrijwilliger of die aardige buurvrouw doet al zolang boodschappen voor u, ach, dan zal het wel goed zijn. Vaak zit het ook wel goed, en is het goed bedoeld, totdatā€¦ De buurvrouw vindt dat ze toch wel heel vaak voor u bezig is, en ach, u kunt het toch wel missen, klein bedankje mag ik toch wel voor mezelf houden? Zo kan het ongemerkt van kwaad tot erger gaan. Daarnaast zijn er mensen die bewust kwetsbare mensen, vooral ouderen, opzoeken en zich voordoen als iemand die graag wil helpen. Als ze eenmaal het vertrouwen hebben, vragen ze steeds een beetje meer.ā€

Tips om financieel misbruik te voorkomen:

1. Maak vooraf een boodschappenlijstje en geef vooraf aan dat u een kassabon wilt.

2. Geef contant geld mee als iemand boodschappen voor u doet.

3. Open een boodschappenrekening voor als u uw pinpas wel eens aan iemand meegeeft om boodschappen voor u te doen.

4. Stel een lagere limiet in op uw pinpas.

5. Maak rood staan op uw bankrekening onmogelijk.

6. Heb niet teveel geld op uw betaalrekening staan.

7. Leer internetbankieren via de computer. Seniorweb ā€“ via Welzijn Zeewolde ā€“ geeft uitleg hoe dat moet. Er zijn ook cursussen te volgen.

8. Leer bankieren op uw telefoon met een mobiele app.

9. Vraag papieren rekening afschriften als internetbankieren of bankieren via een mobiele app niet lukt.

10. Komt u er niet uit? Veel banken denken graag met u mee.

11. Weet dat een vrijwilliger nooit uw bankzaken mag regelen, of gemachtigd mag zijn van uw bankrekening.

Bij wie kunt u in Zeewolde terecht voor hulp?

Hulp vragen kan bij de eigen bank. Ook kunt u terecht bij Welzijn Zeewolde. Zij kunnen u informeren over de mogelijkheden en weten de weg naar de juiste instanties. Op werkdagen kunt u bellen tussen 10.00 ā€“ 16.00uur met 036 ā€“ 522 4655.

Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) heeft financieel spreekuur in Het Vraaghuis (Stevinweg 2) op dinsdagmiddag en donderdagmiddag, van 13.00 ā€“ 15.00uur (036-522 4655).

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30