Afbeelding
Eigen foto

Covid en Curaçao: ‘Zuster Regina’ schoot te hulp

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE — Regina Blom uit Zeewolde gaf, samen met een groep van 45 andere Nederlandse vrijwilligers, gehoor aan de oproep van het samenwerkingsverband ‘Extra handen voor de Zorg’, en meldde zich aan. Ze behoort tot de categorie ‘mensen met een zorgachtergrond’, die vrijwel meteen werden ingezet op plaatsen waar, nog maar korte tijd geleden, de coronanood het hoogst was. Het werd, na Lelystad en Emmeloord, uiteindelijk Curaçao. “Een pittig avontuur, maar ik had het niet willen missen!”

Regina is in het ‘gewone’ leven werkzaam als praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk in Hilversum. Ze begeleidt daar mensen met diabetes, hoge bloeddruk en longziekten. ‘Leefstijl’ zet ze daarbij in als behandeling, want dat werkt, en is haar ding. Zo is ze ook werkzaam als verpleegkundige bij het programma ‘keerdiabetes2Om’. Hier begeleidt ze samen met een team van specialisten mensen met diabetes, naar minder of zelfs helemaal geen medicatie meer! ‘Jezelf beter maken door je leefstijl ingrijpend aan te passen’, dat is haar motto.


Regina vertelt hoe een deel van haar werkzaamheden wegviel door de ingrijpende coronamaatregelen. “Tijd over dus, en dan ga je kijken hoe je jezelf op een andere manier nuttig kunt maken. ‘Extra handen voor de zorg’ gaf aan dat elke vorm van zorghulp welkom was, en zo kwam ik op tijdelijke Covid-units in Lelystad en Emmeloord terecht.” Haar ogen gaan stralen als ze vertelt hoe ze niet lang daarna een ‘spannend’ voorstel in haar mailbox aantrof. “Dat was op Goede Vrijdag, en kwam er kort en goed op neer: wil je mee naar Curaçao?”

Na een hartelijk ‘doen!’ van het thuisfront en een positief verlopen sollicitatiegesprek viel er plotseling heel veel te regelen, en kon kort daarop het Caraïbisch avontuur beginnen. “Onze hulp was hard nodig, want in korte tijd was op Curçao het dagelijkse besmettingsgetal opgelopen van 7 naar maar liefst 1300! Waarschijnlijk had dat te maken met de recent gehouden verkiezingen, maar wat doet het ertoe? Het eiland ging in volledige lockdown, en we moesten zorg bieden aan een stroom Covid-patiënten, zo goed als in ons vermogen lag.”

Regina bekent dat het zwaar geweest is. In het nagelnieuwe CMC, het lokale ziekenhuis, was de IC-afdeling opgeschaald van 18 naar 45 bedden. Tevens was een groot deel van de verpleegafdelingen omgebouwd tot corona-afdeling, waar ze als verpleegkundige regelmatig alle voorkomende diensten draaide. “Heftig!”, omschrijft ze het. “Het waren vier zware weken, maar het gaf veel voldoening. Je kunt iets betekenen voor anderen, en daar gaat het om. Dat bleek ook uit de vele dankbetuigingen van de collega’s in het ziekenhuis en eilandbewoners bij het afscheid.” Even snel als de coronagolf op Curaçao opkwam verdween hij weer. “Ja, dat is dan weer het voordeel van een eiland: je kunt drastisch isoleren. Maar door al dat isoleren en beperken in die weken heb ik er weinig van gezien, en dat hoop ik op termijn nog eens in te halen. Samen, rustig en vooral zónder corona..!”        

Het CMC, Curaçao