De cursisten en hun begeleiders, met burgemeester Gerrit Jan Gorter
De cursisten en hun begeleiders, met burgemeester Gerrit Jan Gorter Zeewolde Actueel

Burgemeester reikt AED-certificaten uit

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE ā€“ Maandagochtend 16 augustus had burgemeester Gerrit Jan Gorter een klusje waaraan hij zichtbaar plezier beleefde: hij mocht aan een zevental Zeewoldenaren voor wie Nederlands niet de eerste taal is EHBO-diplomaā€™s met daaraan gekoppeld een AED-certificaat overhandigen.

Voorafgaand aan de uitreiking ging Gorter met de cursisten geanimeerd in gesprek, waarbij hij inging op de moed en inzet die het vergt om met een niet-Nederlandse achtergrond te beginnen aan een Nederlandse reanimatiecursus Ć©n deze ook nog eens succesvol af te ronden. Zijn bewondering daarvoor stak hij niet onder stoelen of banken. Van iedere cursist wilde hij graag weten wat de reden was geweest om met de cursus te starten en hoe men een en ander had ervaren. Iedereen bleek taalvaardig genoeg om dat met graagte en in keurig Nederlands te kunnen uitleggen. Heel divers, maar met Ć©Ć©n gezamenlijk doel: in geval van nood vaardig kunnen handelen. 

Het gebeurde allemaal in het kader van het project ā€˜EHBO/AED- en Reanimatietrainingā€™ bij Huis voor Taal Zeewolde. Het is de voortzetting van een project dat in 2019 startte onder het motto ā€˜Buurt-AED ā€“ Hart voor de buurt, ook voor laagtaalvaardige en laaggeletterde inwoners van Zeewoldeā€™. De doelstelling van het project is tweeledig. Huis voor Taal verzorgt cursussen Nederlands en helpt bij het wegwijs worden in maatschappij en samenleving. ā€œZelfvertrouwen is daarbij heel belangrijkā€, aldus projectcoƶrdinator Mayan Sonneveld, ā€œen deelnemen aan zoā€™n EHBO- en reanimatiecursus stimuleert dat zelfvertrouwen enorm. Dat is al een doel op zich.ā€ 

Met het bereiken van het andere doel is EHBO-instructeur Germa van der Wel op haar beurt heel blij. Zeewolde is landelijk koploper in ā€˜Buurt-AED-dekkingā€™, en dat wil ze graag zo houden. ā€œWe waren de eerste gemeente die dat voor elkaar kreegā€, vertelt Germa, ā€œen we zijn het nog steeds!ā€ Maar om die buurt-AED-dichtheid effectief te kunnen benutten zijn gediplomeerde EHBO-ers met een AED-certificaat hard nodig, en het liefst zo veel mogelijk. ā€œEigenlijk zou iedereen zoā€™n cursus moeten volgenā€, liet een van de cursisten zich ontvallen, en vertolkte daarmee het gezamenlijk sentiment. 

Zeewolde stond al nadrukkelijk op de kaart waar het gaat om AED-dekking, maar met zeven kersvers gediplomeerden is de kans dat in geval van nood levensreddend kan worden gehandeld tĆ³ch weer een stukje groter geworden. Met onverholen trots werd geposeerd voor een groepsfoto, waarbij de burgemeester vaardig regisseerde. ā€œIk ben toch zĆ³ gewend geraakt aan anderhalve-meter-fotoā€™sā€, grapte hij. Waarvan akte...

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30