Caroline Erftemeijer
Caroline Erftemeijer Zeewolde Actueel

Breinpunt Zeewolde: dé infodesk over hersenaandoeningen

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE – “Vrijwel iedereen krijgt ooit, zelf of in zijn omgeving, te maken met een hersenaandoening.” Met die stevige tekst begint een bondige flyer van ‘Breinpunt Zeewolde’, het samenwerkingsverband tussen in totaal zeven zorg- en welzijnsinstellingen dat tot doel heeft alle mogelijke informatie bijeen te brengen en bereikbaar te maken over het brein en wat daarmee mis kan gaan, in de breedste zin van het woord.

Caroline Erftemeijer, coördinator Ouderenbegeleiding bij Allerzorg en vanuit die instelling betrokken bij Breinpunt, zegt het zo: “Breinpunt moet je zien als een laagdrempelige vindplaats van een heel breed palet aan informatie over het brein, voor jong en oud.” Ze geeft haar uitleg, helemaal coronaproof, aan de spreektafel van Breinpunt op de eerste verdieping van de bibliotheek. “Weet je”, zegt ze voorzichtig, “veel mensen denken bij een hersenaandoening meteen aan dementie, en dan komt ‘zorg’ en ‘mantelzorg’ meteen heel dichtbij. Begrijpelijk, maar het is veel breder dan dat. Bij concentratieproblemen bijvoorbeeld, doet je brein ook even niet wat je wilt, net als bij vergeetachtigheid. Is het van voorbijgaande aard, of steekt er meer achter..? Allemaal ‘breinzaken’, net als depressie, afasie, niet-aangeboren hersenletsel, een beroerte, noem het maar. Al die aspecten en invalshoeken van aandoeningen pakken we mee bij het verzamelen en beschikbaar stellen van vooral begrijpelijke informatie daarover.”

Breinpunt had de pech van start te moeten in coronatijd. “Ja, dat was wel lastig”, erkent Erftemeijer. “Je vindt onderdak op een strategische plek waarvan je hoopt dat er veel in- en aanloop zal zijn, en dan moet je onverhoopt dicht. Tijdelijk weliswaar, maar toch. Dat stuurt je pr-plannen danig in de war! Gelukkig zijn we nu tijdens de openingstijden van de bibliotheek weer volop bereikbaar, en we doen er alles aan om daaraan zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven.” Elke eerste en derde donderdag van de maand is er een open inloop van 14.00 tot 15.00 uur. De infodesk is dan afwisselend bemenst door zorgprofessionals en deskundige vrijwilligers. Informatie wordt vrijblijvend en vooral anoniem verstrekt door middel van persoonlijk advies, uitlenen van boeken, beeld- en geluidsdragers, en hulpmiddelen ter ondersteuning. Verder organiseert Breinpunt regelmatig lezingen en informatiebijeenkomsten.

Breinpunt is een initiatief van Flevomeer Bibliotheek Zeewolde, in samenwerking met Allerzorg, Alzheimer Café, Coloriet, Icare, Odensehuis en Welzijn Zeewolde. Een schenking uit het Coöperatiefonds van Rabobank Flevoland hielp Breinpunt mede uit de startblokken. Meer informatie: www.flevomeerbibliotheek.nl/nieuws/breinpunt-alzheimer-dementie-zeewolde.html. Mail: breinpunt@flevomeerbibliotheek.nl.