Afbeelding
Foto: Eigen foto

Sanne (87) straalt nog een keer op de dansvloer

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE – De grootste wens van de 87-jarige Sanne Bos was om ooit nog eens een keertje, geheel in stijl gekleed, Country Line Dance te kunnen doen. Met hulp van Saskia Engels, die als vrijwilligster bij Coloriet laatste wensen van bewoners probeert te vervullen, kwam die wens onlangs uit. 

Sanne is geboren en getogen in de Jordaan. Amsterdam verruilde ze voor Almere waar ze twintig jaar woonde. Sinds december 2021 woont Sanne bij Coloriet. 

In haar jongere jaren was Sanne ook volop actief in het vrijwilligerswerk. Zo breidde ze voor het Leger des Heils kleding voor daklozen. Maar toen er een keer van haar gebreide kleding gestolen was is ze gelijk gestopt met breien en is ze op kleine, nog niet schoolgaande kinderen, gaan passen. Als hobby deed ze graag Line Dance en heeft daar ook zelfs met haar clubje prijzen mee gewonnen.

Door haar dementie heeft ze nu meer zorg nodig en woont ze dichter bij haar zoon Charel, schoondochter Trudy en kleinkinderen. Saskia: “Door de dementie is Sanne ook erg ondeugend geworden wat niet altijd even makkelijk is voor de mensen om haar heen. Maar het was daarom wel zo leuk om deze wens te vervullen, omdat de ‘oude’ Sanne weer een beetje naar boven kwam met haar ondeugende ogen en lach.”

Op zoek naar een club waar Sanne kon meedansen, kwam Saskia terecht bij Jayne Hendriksen van Born Country. “Wat een fantastische vrouw is dat! Zij geeft meerdere malen in de week Country line dance in verschillende plaatsen. Ze was meteen heel enthousiast en dacht mee hoe we dit het beste konden aanpakken. Zo werden alle dansers gevraagd om ook in Country stijl kleding te komen. Schoondochter Trudy zou Sanne’s oude danskleding, inclusief hoed, opzoeken en meenemen.”

Op maandag 30 mei was het zover. Om 13.00 werd Sanne opgehaald met alleen de informatie dat ze iets leuks gingen doen. Ze had dus echt geen idee wat haar te wachten stond. “Eenmaal bij het danszaaltje aangekomen begon Sanne al een beetje te lachen en toen we het vertelde en haar eigen kleding pakte verscheen er een hele brede glimlach. Ze herkende meteen haar kleding en die moest ook gauw aan.”


Eigen foto

Met pasjes als ‘naar voren 2,3, en links 2, 3, halve draai, stap, tik tik...’ is het best pittig om direct mee te kunnen dansen. Maar iedereen was even lief, bemoedigend en behulpzaam. Op het moment dat de muziek aanging, danste Sanne alsof ze het vorige week nog gedaan had. Saskia: “Wat een kanjer. Ze heeft gewoon een uur staan dansen, lachen en genieten. Ook toen er nieuwe dansjes voorbij kwamen ging ze gewoon alles meedoen. Het grappige was dat ze vertelde dat ze het warm had maar die hoed en kleding wilde ze absoluut niet uit doen.”

Grappig was dat veel van de dansende dames bijna dezelfde leeftijd hadden als Sanne, één dame was zelfs ouder. “Heerlijk om die dames zo te zien genieten!”

Na afloop was er koffie en thee en werd er gezellig met elkaar gekletst. Op de terugreis liet Saskia de filmpjes zien die zij van Sanne had gemaakt. “Wat moest ze lachen. Ze had zichzelf nog nooit zo gezien. ‘Beste wens ever’, zei ze tegen mij. Wat een compliment is dat!”


 Eigen foto

Afbeelding
Afbeelding