Afbeelding
Eigen foto - locatie Lelystad

GGD Flevoland schaalt af maar blijft paraat

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

FLEVOLAND - Nu het aantal gezette prikken en afgenomen testen afneemt, schaalt GGD Flevoland af. Van een aantal tijdelijke krachten is recent afscheid genomen. “Onze capaciteit is nu afgestemd op de opdracht die we vanuit het ministerie hebben gekregen. Dat betekent dat we op landelijk niveau in acht weken tijd gefaseerd kunnen opschalen naar 100.000 coronatesten per dag en een basisinfrastructuur van 100.000 vaccinaties per week,” aldus Wendy Winkelman, manager Covid bij GGD Flevoland. 

De daling in het aantal vaccinaties en testen is naar verwachting. “Daar hebben we in onze planning rekening mee gehouden. Ter vergelijking: begin oktober zetten we ruim 11600 herhaalprikken per week. Halverwege november waren er dat nog geen 2500,” vervolgt Winkelman.

Drie locaties

De GGD blijft wel open voor coronavaccinaties en –testen. De locaties Almere, Lelystad en Emmeloord blijven hiervoor beschikbaar. Vanwege de maximale reistijd is het niet efficiënt om een van de locaties te sluiten. “Dan wordt de reistijd voor sommige mensen wel erg groot. Wel kijken we hoe we efficiënter kunnen omgaan met onze locaties. Zo verhuist de testlocatie in Lelystad per 16 januari naar het St. Jansdal, waar nu ook de vaccinatielocatie al huist. En voor Almere onderzoeken we mogelijkheden om de locatie ook voor andere doeleinden in te zetten, bijvoorbeeld de HPV-campagne voor 18-plussers die in het eerste kwartaal van 2023 start.”

Bron- en contactonderzoek

Ook bij bron- en contactonderzoek heeft afschaling plaatsgevonden. “We bellen ook niet meer iedereen die positief getest is, maar werken met een prioriteitenlijst. Als mensen vragen hebben, kunnen ze rechtstreeks bellen met de bron- en contact servicedesk. Daar zitten ervaren medewerkers van de afdeling BCO die alle vragen over bijvoorbeeld isolatie en quarantaine kunnen beantwoorden.” Het nummer van deze desk is 085-2007710.

Vaccineren van kinderen tot 5 jaar

Vanaf 18 januari kunnen kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar met een verhoogd medisch risico gevaccineerd worden. Ouders ontvangen vanaf 12 januari van de kinderarts een uitnodiging. Deze groep wordt op woensdagmiddagen gevaccineerd in een van de spreekkamers in de GGD-locatie aan de Noorderwagenstraat in Lelystad. Winkelman: “Als ouders niet in staat zijn om naar Lelystad te komen, dan zoeken we een maatwerkoplossing.”

Vaccineren van mindervaliden

Ook voor mensen voor wie het echt niet mogelijk is om naar een van de locaties van de GGD te komen, zijn er maatwerkoplossingen. “Iedereen die een vaccinatie wil, moet er een kunnen krijgen. Daar zorgen wij dan voor.”

Wie meer informatie wil over openingstijden en locaties, kan terecht op https://www.eengezonderflevoland.nl/covid-19/openingstijden/

Locatie Harderwijk

Een andere optie, voor Zeewoldenaren dichterbij, is om in Harderwijk te laten vaccineren of testen. GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft een locatie op de Zuiderbreedte 8.

Voor meer informatie over de openingstijden: https://www.ggdnog.nl/corona/corona-vaccinaties/vaccinatielocaties

Afbeelding
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31