Afbeelding

Directeur Sjoerdsma vertelt Rotarians alle ins en outs van 'zijn' Windpark Zeewolde

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Op uitnodiging van Rotaryclub Zeewolde verzorgde Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, algemeen directeur van Windpark Zeewolde B.V., dinsdag 29 oktober een zeer interessante inleiding tijdens een open avond in Golfrestaurant Zeewolde.

Hogere windmolens

Sjoerdsma, sinds begin 2018 algemeen directeur van Windpark Zeewolde B.V., had een bijzonder aandachtig gehoor in het Golfrestaurant. In totaal kwamen er zo’n 50 Rotarians en andere belangstellenden op zijn 'spreekbeurt' af. Sjoerdsma ging uitgebreid in op de ontstaansgeschiedenis van het (aanstaande) Windpark Zeewolde. “Het wordt een van Nederlands grootste windmolenparken op land en zal worden gebouwd in het grote buitengebied van Zeewolde. In het gebied van meer dan 300 vierkante kilometer is ruim 90 procent van de boeren, bewoners en ondernemers al aandeelhouder.” Bij de vorige ‘generatie’ windmolens was dat veel minder vanzelfsprekend. “Door de aanwezigheid van de zendmasten mocht lang niet iedereen een windmolen bouwen, ik heb menig boer dat heel spijtig horen vertellen.” Het aantal bestaande windmolens bedraagt 220, het beoogd aantal nieuwe 91. De nieuwe zullen veel hoger worden dan de bestaande (ashoogte 90 tot 150 m, rotordiameter 100 tot 140 m en tiphoogte maximaal 220 m), ze zullen echter ook veel meer stroom gaan leveren (ca. 850.000 MWh per jaar, genoeg energie voor ca. 280.000 huishoudens). De huidige 220 windmolens zijn vrijwel allemaal solitair en staan in de meeste gevallen op of nabij het erf, de 91 nieuwe komen in lijnopstelling te staan (verder van de boerderijen af en onderling zo’n 600 m uit elkaar). Sjoerdsma bestreed dat er van ‘horizonvervuiling’ sprake zou zijn. “Eigenlijk zouden ze nog wel hoger kunnen, maar dat mag niet vanwege Lelystad Airport. De huidige naar verhouding kleinere windmolens geven een veel onrustiger beeld, het zijn er immers veel meer.”

Risico’s

Windpark Zeewolde B.V., de initiatiefnemer van het park, is zowel verantwoordelijk voor het realiseren van de nieuwe turbines als voor het saneren van de huidige, hetgeen een voorwaarde was van de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland. Er is al een start gemaakt: aan de Dodaarsweg werd 27 mei van dit jaar de eerste windturbine ‘gesaneerd’, 17 oktober jl. ging als symbolisch begin van Windpark Zeewolde aan de Duikerweg de eerste spade de klei in. Sjoerdsma zei ‘trots’ te zijn op (de boeren van) Zeewolde. “Boeren hebben het lef gehad om dit met elkaar te doen. Ze hebben gewoon gedurfd risico’s te nemen en daarbij moet je denken aan de onzekerheid bij het saneren, tijd, budget en niet te vergeten wind. Bij dit project denken de boeren in kansen en niet in bedreigingen. Lasten en lusten gaan hand in hand. Het is écht bijzonder dat het project financieel en organisatorisch mogelijk wordt gemaakt door alle bewoners, grondeigenaren, turbine-eigenaren en grondgebruikers uit het gebied. Zij vormen samen het grootste boeren/burgerwindcollectief van Europa.”

Ook burgers in de directe omgeving van het park krijgen de kans deel te nemen via het initiatief ‘De Nieuwe Molenaars’. “Voor het einde van de bouw van het windpark kunnen bewoners meedoen met een obligatielening. Het gaat om een langjarige lening, waarbij de inleg per deelnemer minimaal 500 euro is. De rente zal waarschijnlijk rond de 6 procent zijn. In totaal wordt er ongeveer 12 miljoen euro aan obligatieleningen uitgegeven. De Nieuwe Molenaars zijn betrokken inwoners van Zeewolde en Almere en zij krijgen voorrang bij de inschrijving.” Sjoerdsma keek met de Rotarians en hun gasten (ook) al wat verder de toekomst in. “De vergunningen lopen tot het jaar 2042. We zijn dan een kleine 25 jaar verder, hetgeen ook de levensduur is van de windmolens. Het wordt dan vast en zeker tijd voor een nieuwe generatie windmolens.”

Bang voor het niet verkrijgen van vergunningen in verband met de stikstofcrisis zei de directeur van Windpark Zeewolde B.V. niet te zijn. “Voor andere parken is er veel meer onzekerheid. De stikstofuitstoot blijkt bij ons erg mee te vallen, ik verwacht echt dat de vergunningen dan onherroepelijk zullen zijn.”