Afbeelding
Eigen foto

Vergeten aardappelen gezocht voor Oekraïense gaarkeukens

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Het werk van Groente & Fruitbrigade – de distributieorganisatie van de voedselbanken is – kort gezegd – groenten en fruit inzamelen, sorteren en snel, binnen enkele dagen, distribueren naar de voedselbanken in Nederland.

De brigade werkt vanuit een locatie aan de Eggestraat in Nagele (gemeente Noordoostpolder), waar vrijwilligers de binnengekomen producten nauwkeurig sorteren en de niet meer voor menselijke consumptie geschikte aardappels en groenten er uithalen en afvoeren.

Arie Burggraaf, coördinator van de brigade in Nagele, vertelt: “Er komt vanuit de wijde omgeving wekelijks aardig wat kilo’s bij ons binnen en soms krijgen we ook producten aangeboden, waarvan je kunt zeggen dat het vergeten groenten zijn met dubieuze kwaliteit. Zoals bijvoorbeeld aardappelen, die wat verschrompeld zijn en flinke uitlopers hebben. Akkerbouwers, verwerkers en groothandels vinden soms nog wel eens een vergeten kist, die bijna gaat wandelen. Die aardappelen raken we bij de voedselbanken ook niet meer kwijt en nemen we normaliter niet aan. Voor de aanbieder is dan afvoer als veevoer of – erger nog- vernietigen tegen aardige onkosten vaak nog de enige optie. Zonde van alle energie die er toch in is gestoken en nog in de aardappel zit!

Nu wil het geval dat wij een aardig netwerk hebben opgebouwd waar we toch vrij probleemloos deze aardappels kwijt kunnen. Een stichting die we graag helpen om noden te lenigen buiten Nederland. Deze stichting levert namelijk aan de gaarkeukens in de Oekraïne, waar voedzame aardappelen zeer welkom zijn. Een enthousiast team van vrijwilligers haalt graag handmatig de uitlopers er af, wast de aardappelen en zorgt voor snelle verzending naar de bestemming ter plaatse.”

Aanbod melden

“Komt u in uw bedrijf ook zo’n partijtje tegen van enthousiaste aardappelen die de kist uit willen klimmen? Wilt u daar snel afscheid van nemen? Wij halen dit graag bij u op. Elke hoeveelheid kunnen we verwerken.”

Aanbod en/of meer informatie kan via de telefoon of de app bij Arie Burggraaf,
(06 - 23 59 53 93?) of via de mail: arie.burggraaf@groentefruitbrigade.nl