Jessica (l) en Phueng
Jessica (l) en Phueng Jelle Stellingwerf

‘Klein Geluk Zeewolde’ nu al groot succes

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Met hun vraag naar bak-ingrediënten voor een Sinterklaastaartenactie maakten Jessica Bliek en vriendin Waraporn (kortweg Phueng) Hoegen Dijkhof heel wat tongen los. Ze deden via Facebook een bescheiden beroep op de Zeewolder vrijgevigheid en schrokken bijna van de respons. “Overweldigend, hartverwarmend!” Nu kunnen ze met een gerust hart beginnen met waar het om begonnen was: Sinterklaastaarten bakken voor wie in deze lastige tijden wel een steuntje in de rug kan gebruiken. “Een blijk van meeleven is zó belangrijk!”

Jessica kan het weten. Vier jaar geleden kreeg ze een flinke domper op haar levensvreugde te incasseren: na onderzoek luidde de diagnose ‘uitgezaaide schildklierkanker’. Een traject van intensieve en belastende behandeling en afwachten volgde, met alle fysieke ups en downs van dien. “Je energiecurve over de dag is iets wat je heel goed in de gaten moet leren houden. Maar gelukkig, ik kan nog wel wát.” En zo ontstond het idee om voor een ander te gaan doen wat ze zelf als enorme steun in moeilijke tijden had ondervonden. “Iemand die het moeilijk heeft een glimlach op het gezicht toveren, daar gaat het ons om. Een kleine moeite, maar met grote, blije gevolgen.”

Jessica en Phueng — spreek uit: Pung; ze is van Thaise afkomst, vandaar die leuke roepnaam — kennen elkaar via de kinderen en de kinderopvang. Het klikte gauw tussen die twee, niet in de laatste plaats door hun beider culinaire belangstelling. Toch is er een verschil. “Ik ben vooral van het lekkere koken”, zegt Phueng met een brede lach, “dat is echt mijn passie. Maar bakken, tja, ik dacht, misschien wel leuk, maar nog nooit gedaan.” Jessica overlegde haar Sinterklaastaarten-plan met Phueng, die meteen ‘om’ was. Ze ging in de leer bij Jessica, en bleek een natuurtalent. “In lagen bakken, garneren, glazuren, ze kan het echt allemaal, en goed!
Aanvankelijk via de eigen Facebookpagina van Jessica ging vervolgens een oproep de lucht in: help ons aan alles wat maar kan bijdragen aan het bakken van feestelijke Sinterklaastaarten. En toen gebeurde het: niet alleen door Zeewolde, maar ook van soms ver daarbuiten, werd massaal gedoneerd. “Er werd ontzettend enthousiast en bereidwillig gereageerd, en er kwam van alles binnen. Je zou denken: dat worden leuke versierattributen zoals pepernoten, snoepgoed, en de gewone dingen om cake te bakken, zoals meel, suiker, eieren en zo. Dat zat er natuurlijk ook bij, maar wat dacht je van een heuse keukenmachine? En een koelkast? Bij Zeewolde voor Elkaar begrepen dat we taartdozen nodig hadden. Hoeveel heb je nodig? Zeg het maar! Zoiets is toch geweldig? We werden er helemaal warm van!”

De actie kreeg al met al een flinke omvang, zodanig in ieder geval dat het de vriendinnen een logische stap leek om het een eigen gezicht te geven, ofwel een eigen Facebookpagina, met een pakkende naam. Toepasselijker hadden ze het niet kunnen bedenken: de actie ging zelfstandig de lucht in als ‘Klein Geluk Zeewolde’. Dat is nu de vaste plek vanwaar alle belangstellenden op de hoogte gehouden worden van de voortgang van de actie, waar donaties gemeld kunnen worden, én natuurlijk in welke gezinnen of voor welke alleenstaanden zo’n taart een geweldige verrassing zou zijn. “Die doelgroep zien we behoorlijk breed. In eerste instantie denken we aan gezinnen met een zieke, en vooral zieke kinderen. Maar we weten daarnaast maar al te goed dat de coronatijd ook op andere manieren z’n tol eist: gezinnen kunnen financieel in zwaar weer terecht komen, ouderen vereenzamen, noem maar op. Dat hoort er wat ons betreft allemaal bij.”

Dat zieke kinderen soms zo ziek kunnen zijn dat een taart, hoe prachtig ook gemaakt, niet echt op z’n plek is, ook dat is niet aan de aandacht van Jessica en Phueng ontsnapt. “Ik ben natuurlijk door alles wat ik met m’n ziekte meemaak behoorlijk ‘ervaringsdeskundig’ geworden. Als je door ziekte of behandeling van die ziekte allerlei lekkers niet mag of kunt eten, dan houdt het wel op.” Dat bracht de vriendinnen op het idee om, naast een taart, ook een klein cadeautje mee te geven, voor zover het kinderen tot een jaar of 13 betreft. “We spelen nog met die gedachte, maar als de donaties zo blijven doorlopen, dan gaat dat er wel van komen.”

Op Facebook even zoeken op ‘Klein Geluk Zeewolde’ levert de pagina op waar de donaties nog steeds meer dan welkom zijn. Leuk alternatief: de ‘Klein-Geluk-Zeewolde-bus’ bij de Boni, die dol is op statiegeldbonnen. Verder wordt een dringende oproep gedaan om via de Facebookpagina te laten weten wie in aanmerking zou mogen komen voor dit prachtige gebaar. Weet of ken je een gezin of persoon? Laat het weten, en meld ze aan! Dat kan tot en met 12 november, ook via kleingelukzeewolde@hotmail.com. Vanaf 14 november gaan de baksters aan het werk, en blijven in actie tot 5 december. En daarna? “Nou, als het écht een succes wordt, dan komen ook andere ideeën in beeld. Behoefte aan een vriendelijk gebaar zal altijd blijven. Wie weet, we zien wel. Maar eerst: taarten!”

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 8 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 10 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 10 uur geleden