Afbeelding
Eigen foto

Pien gefascineerd door kloosterzuster die 'Getrouwd met Jezus' is

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Samen met haar vriendin en medestudente Anne Mulders uit Krimpen aan de IJssel maakt de Zeewoldense Pien Veenink voor haar opleiding de documentaire ‘Getrouwd met Jezus’.

Pien (21) en Anne (23) zitten in het vierde en laatste jaar van de School voor Journalistiek (onderdeel van Hogeschool Utrecht). Voordat ze aan hun afstudeeropdracht kunnen starten, zijn de twee heel druk met een zogenoemde minor CampusDoc, waarvoor zij zelf een idee moe(s)ten bedenken, uitvoeren en vervolgens in de markt zetten. Pien las een interview met een leeftijdsgenote uit Oost-Vlaanderen die ervoor had gekozen het klooster in te gaan en raakte gefascineerd. “Ik dacht: waarom doet ze dit? Ze zit toch in de bloei van haar leven? Toch las ik door, want het was heel interessant. Ze bleek intussen al te zijn ingetreden in een Slotklooster in Rome. Die zouden we dus niet meer te spreken krijgen.” Pien en haar vriendin gaven niet op en gingen zelf een weekend in retraite in een klooster in Arnhem. “De dames komen daar de poort niet uit en praten eigenlijk nauwelijks met buitenstaanders. Wij mochten één zuster spreken en zij wist te vertellen dat ze vier zusters in Sittard kende die nog volop in het leven staan. We mailden vervolgens en mochten langskomen.”

Pien en Anne kwamen in contact met de 35-jarige kloosterzuster Theresa Anne. De Zuster was op haar achttiende toegetreden tot de orde van Dominicanessen van St. Cecilia, een kloosterorde met wortels in het Amerikaanse Nashville, Tennessee en een kleine vestiging in het Limburgse Sittard. “Theresa Anne en de drie andere kloosterlingen leiden een heel eenvoudig bestaan”, vertelt Pien. “Lesgeven en het verkondigen van het Woord staan daarbij centraal. Theresa Anne geeft catechese aan jonge kinderen, de andere Zusters verzorgen Engels op een openbare school in Sittard. Belangrijk zijn de zes à zeven dagelijkse gebeden in de kapel van het klooster.”

Pien en Anne voelden zich in het klooster toch min of meer buitenstaander. “Nee, ik ben niet-gelovig”, schudt Pien haar hoofd. “Al heb ik er in mijn opvoeding wel iets van meegekregen.” De retraite waarmee het documentaire-avontuur begon, was dan ook best heftig voor de Zeewoldense. “Om half vijf ’s ochtends begon het eerste gebed, om half acht ’s avonds het laatste. Gemiddeld zat je toch wel een uur in de kapel. Ik dacht nog: als ik de kapel binnenkom, gebeurt er dan iets met me? Ik had toch altijd wel zoiets van: misschien is er wel íets of iemand. Er gebeurde echter niets bij mij en toen wist ik ook dat dit niets voor mij zou zijn. En toch vond ik het onwijs interessant, maar tegelijkertijd heel bizar dat er jonge mensen zijn die hun hele leven aan het geloof willen wijden.”

De documentairemaaksters filmden een week lang in het Limburgse klooster, van zondag tot zondag. “Er was over en weer respect”, benadrukt Pien. “We groeiden in de week ook naar elkaar toe. We hebben ontzettend met elkaar gelachen en ook om heel andere dingen. Er waren meer settings. Zo zijn we ook nog met elkaar naar de markt geweest. Al met al was het heel gezellig.”

Tot eind januari gaan Pien en haar vriendin aan de slag met monteren en andere voorbereidingen voor het hopelijk fraaie eindproduct. Het algehele project kost € 3.600,-. De helft van het bedrag hebben de dames al gescoord, via een crowdfundingsactie (https://www.voordekunst.nl/projecten/11225-documentaire-getrouwd-met-jezus) hopen ze de rest binnen te krijgen. Aan mediabelangstelling geen gebrek. Zo heeft NPO Radio 5 al interesse getoond, evenals het AD. “De documentaire wordt in ieder vertoond op het jaarlijkse CampusDoc Filmfestival in Utrecht”, denkt Pien al verder. “Wie weet tonen KRO/NCRV of de EO daar wel interesse. En mogelijk vertonen we ‘m ook in Open Haven voor geïnteresseerde plaatsgenoten.”

‘Getrouwd met Jezus’, hem het ja-woord geven en een habijt als trouwjurk dragen, Pien zou het niet kunnen. “Maar ik heb wel veel bewondering voor Theresa Anne. De Zusters in Sittard mediteren veel en zijn over het algemeen van 10 uur ’s avonds tot 10 uur ’s ochtends helemaal stil. Ze vinden het dan ook jammer dat veel mensen bijvoorbeeld altijd maar oortjes met muziek in hebben. Ik denk dat veel mensen daar iets van kunnen leren. Als je soms helemaal stil bent en echt aan niets denkt, kom je mooie dingen in de wereld tegen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
!