Afbeelding
Ruud van Velzen - Lokale Omroep Zeewolde

Jeugdraad vol ideeën voor opfleuren dorp

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Burgemeester Gerrit Jan Gorter installeerde donderdagmiddag 10 december de nieuwe jeugdraad van Zeewolde. Alle basisscholen leverden hiervoor een leerling van groep 7 en een leerling van groep 8. De ouders konden de beëdiging via een livestream volgen.

De installatie van de jeugdraad werd donderdagmiddag voor de dertiende keer gehouden. De eerste keer gebeurde dat op donderdag 6 maart 2008, toen ook reeds onder leiding van burgemeester Gorter. Er werd destijds nog over een ‘tienerraad’ gesproken. Ondersteuning was er van Anna (Rijpsma-)Bosscha en Dolf Adam van Wolderwelzijn. Ambtelijke ondersteuning is er anno 2020 van Stan Stokvis, beleidsambtenaar Sociaal Domein, en van de raadsleden Helmut Hermans (Leefbaar Zeewolde, namens de coalitiepartijen) en Wenda Westerhuis (D66, namens de oppositiepartijen). De jeugdraad bespreekt wat er onder de scholieren leeft en wat zij graag in en aan Zeewolde willen verbeteren. Er is jaarlijks een budget beschikbaar van € 5.000,-. Hier werd al eens een grafittiwal voor gerealiseerd en kwamen er speeltoestellen voor in het buitengebied te staan. Ook de naam ‘Tuurtoren’ (het klimtoestel in de Stille Kern) werd door de jeugdraad bedacht. Vorig schooljaar koos de jeugdraad ‘Fire Flame Park’ als naam voor het nieuwe plantsoen in de Molenbuurt, dat tot stand kwam dankzij een vuurwerkactie. De leden van de jeugdraad moesten donderdagmiddag de ‘belofte’ afleggen. Het ging daarbij om: “Ik beloof dat ik als lid van de jeugdraad van de gemeente Zeewolde mijn uiterste best zal doen, ik beloof dat ik met alle belangen rekening zal houden, speciaal met de belangen die met de jeugd van de gemeente Zeewolde te maken hebben.”

Een hoogtepunt voor de jeugdraad is elk jaar ‘het uitje’, bijvoorbeeld een bezoek aan de Tweede Kamer. Dit kon burgemeester Gorter voor dit schooljaar nog niet beloven. “Laten we hopen dat de medicatie voor corona zodanig snel gaat, dat we straks weer met elkaar op pad mogen”, aldus de burgervader.

Burgemeester Gorter zette de nieuwe jeugdraad donderdagmiddag gelijk aan het werk. Hij vroeg de kinderen hoe zij de kerstvakantie voor zich zagen. Thom zag wel iets in videobellen en skypen met zijn opa en oma, Joël stelde voor overal ballen in openbare kerstbomen te hangen. Alexander wilde wel facetimen met zijn familie, Delila hoopte met groepjes van drie kinderen naar buiten te kunnen gaan. Lise leek het wel wat overal thuisbioscopen te organiseren met leuke kerstfilms op Netflix en Mees ten slotte wilde het hele dorp voorzien van ‘een beetje kerstspirit’. Gorter zei hierop ‘serieus aan het zoeken te zijn naar ideeën voor de jeugd in de kerstvakantie’. Activiteiten zouden niet ‘vergunningsplichtig’ mogen zijn, een tent voor een groot feest zat er niet in. “Maar met een paar mensen bij elkaar komen, zou wel mogen”, voegde hij hieraan toe. Wenda Westerhuis, ondersteuner vanuit de gemeenteraad, was blij met de ideeën van de kinderen. Ze vertelde dat Puur Zeewolde en de Vereniging Centrumondernemers Zeewolde (VCZ) een routekaart aan het ontwikkelen zijn met daarop de mooist versierde huizen, balkons en tuinen van Zeewolde. “En voor de mooist verlichte huizen hebben we ook nog een prijs”, beloofde ze hierbij. “We kunnen er eveneens nog bingo bij spelen, waarbij je afstreept wat je al hebt gezien. En als we dan hier en daar muziek regelen, wordt het beslist gezellig.”

In de nieuwe jeugdraad hebben zitting: Elena (11) en Jayson (10) van De Toermalijn, Joël (11) en Floor (11) van Het Mozaïek, Delila (11) en Zoë (11) van ’t Kofschip, Beer (12) en Nikki (10) van Panta Rhei, Roos (11) en Rosanne (11) van Kaleidoscoop, Mees (11) en Lise (10) van De Wetering, Tigo (11) en Danielle (10) van De Richtingwijzer, Femke (11) en Esmey (10) van ’t Wold, Annelot (11) en Merel (11) van De Regenboog, Thom (11) en Alexander (10) van Christiaan Huygens en Jonathan (11) en Rees (10) van In de Lichtkring.