“Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze impressies. De werkelijkheid kan afwijken.”
“Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze impressies. De werkelijkheid kan afwijken.” Bron: Inbo Architecten

4e Knarrenhof van Nederland wordt gebouwd in Zeewolde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – In de Polderwijk wordt door Woonpalet in samenwerking met Knarrenhof® een speciaal hof (groepje woningen om een binnenplaats/tuin) gerealiseerd waar nabuurschap een groot goed is. De afgelopen maanden is er toegewerkt naar een uitgewerkt plan waarvan in december 2020 de aanvraag omgevingsvergunning is ingediend. Op dinsdag 19 januari is, in klein comité, de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door Wiepke van Erp Taalman Kip, directeurbestuurder bij Woonpalet, en door Manon Overdijk, projectmanager van het project en MTlid bij Knarrenhof.

Molenbuurt

Knarrenhof is een Hof waar mensen kiezen voor nabuurschap. Met voldoende privacy, een eigen huis en terras, maar met een gemeenschappelijke ruimte en tuin. Dit concept komt overal in Nederland op. Het Knarrenhof dat in Zeewolde wordt gerealiseerd is de 4e in Nederland. “Dat gebeurt op uitnodiging van de gemeente en daar zijn we blij om, dat overkomt ons niet vaak. Samen met de gemeente is in 2017 gezocht naar een locatie, deze is snel gevonden in de nieuwe wijk ‘Molenbuurt’”, aldus Manon Overdijk. 

Hagelslag

De verwachting is dat in het voorjaar van 2021 gestart wordt met de bouw van deze Hof. Hier komen 7 sociale huurwoningen van Woonpalet en 16 koopwoningen. De huurwoningen zijn als hagelslag verspreid in de Hof, een voorbeeld van inclusief wonen. Wiepke: “Mooie term, woningen verspreid als hagelslag. Wij noemen dat gespikkeld bezit. Dit doen we niet standaard, omdat het niet praktisch is met onderhoud maar in dit geval draagt het enorm bij aan het gevoel van saamhorigheid als de woningen verspreid zijn in plaats van hier een rijtje huur en daar een rijtje koop. En dat is het helemaal waard!”
Manon: “Bij Knarrenhof gaan de wensen van de mensen voor, we ontwikkelen de Hof gezamenlijk. Tijdens het traject hebben we gemerkt dat ook Woonpalet de huurders laat kiezen. Als de grote meerderheid van de huurders koos voor optie A ging Woonpalet daarin mee. Mooi!”

Ondertekenmoment

Een echtpaar, toekomstige huurders van de Hof, Marijke en Theo Kerkhoven waren bij het ondertekenmoment aanwezig. Ze hebben een kop koffie en een taartje meegegeten en er is gesproken over de Hof. Bij binnenkomst vroeg Theo direct: “Is er nog nieuws? Kunnen we al een keuken uitzoeken? We willen graag gebruik maken van verschillende meerwerkopties.” Gezamenlijk werd er gegrinnikt over het enthousiasme van beide huurders. “Ja, we weten dat dit pas later aan de orde komt, maar we zijn zo enthousiast.” Ze kijken vooral uit naar het samen organiseren van leuke dingen, met andere bewoners van de Hof.

“Blij ben ik, dat we bij Woonpalet hebben kunnen zeggen: Knarrenhof? Dat moeten we gewoon doen!”, aldus Wiepke. 

Er zijn nog enkele sociale huur- en koopwoningen vrij. Inschrijven voor een koopwoning, zie www.knarrenhof.nl. Inschrijven voor een huurwoning, zie www.knarrenhof.nl én als woningzoekende aanmelden bij www.woonpalet.net

Wiepke van Erp Taalman Kip en  Manon Overdijk
Toekomstige bewoners Theo en Marijke Kerkhoven
Afbeelding