Afbeelding
Lokale Omroep Zeewolde

College ziet wat corona met samenleving doet

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Welke invloed hebben de coronamaatregelen op de samenleving? Wat doen deze met jongeren en met ouderen, maar ook met hen die daar tussenin zitten? Hoe groot is de schade voor bedrijven, verenigingen en maatschappelijke instellingen? Evert Ekker (Leefbaar Zeewolde) stelde deze breed levende vragen donderdagavond 18 februari aan de orde tijdens de commissievergadering Bestuur, Ruimte en Samenleving. Hij kreeg uitgebreid antwoord van het college van B en W.

Middengroep

Wethouder Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) zei heel trots te zijn op de resultaten van het vrijwilligersportaal ‘Zeewoldevoorelkaar’. “Waar het niet goed gaat, zie je dat hier verrassende contacten worden gelegd”, aldus de portefeuillehouder Jeugdzorg, Wmo en Volksgezondheid. Ook voor de jeugd deed Zeewolde het volgens Prins ‘helemaal niet verkeerd’. “Voor het programma ‘Jeugd aan zet’ is 10.000 euro vrijgemaakt. Daar worden activiteiten voor jongeren voor ontplooid, in plaats van dat de doelgroep alleen maar thuis zit en digitaal onderwijs krijgt. Het is nu winter en slecht weer, het voorjaar komt eraan en we gaan kijken of er ruimte is binnen de coronamaatregelen. Al zal dat niet gemakkelijk zijn.” Tevens hoopte Prins dat Zeewolde vruchten zou plukken van ZonMw, een landelijke organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. “Maar persoonlijk maak ik me nog de meeste zorgen over mensen tussen 25 en 65 jaar. Hebben we voldoende middelen om hen te ondersteunen? Ik betwijfel het. Iedereen zit thuis en heeft zijn of haar eigen verhaal.” Ten slotte zette Prins vraagtekens bij de laatste cijfers van het bron- en contactonderzoek: 57 procent van de besmettingen zou opgelopen zijn in de huiselijke sfeer, 23 bij bezoek thuis en 16 op het werk. “Het virus moet dus eigenlijk op een andere manier komen. Hoe komt het dan de huizen binnen? Jammer dat we dat niet precies weten.”

Regelingen

Wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) constateerde dat corona links en rechts voor grote scheidingen had gezorgd. “De ene sector doet het geweldig, de andere valt bijna om. Supermarkten draaien top, andere bedrijven ronduit slecht.” De portefeuillehouder Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Onderwijs, Recreatie en Toerisme, Kunst en Cultuur en Evenementen wees op de vele regelingen die er voor allerlei sectoren bestaan, zoals NOW, TOZO en TONK. “Soms duizelt het je van de regelingen. Ik kan me voorstellen dat ondernemers het zicht soms volledig kwijt zijn, vooral als dan blijkt dat ze ergens toch niet voor in aanmerking komen.” Recreatieondernemers hadden volgens De Jonge een goede zomer gehad. “Maar de ene wel beter dan de andere. Het perspectief voor 2021 lijkt goed, omdat veel mensen waarschijnlijk in eigen land blijven. Het wordt echter minder als je bedenkt dat restaurants en zwembaden er dicht blijven.” De Jonge zei hoopvol te zijn over nieuwe bedrijven. “Op Trekkersveld IV heb we zelfs al een rem moeten zetten. Ook zie je dat veel bedrijven investeren.” Over kunst en cultuur was de CDA-wethouder minder positief. “Verenigingen zitten in vreselijk zwaar weer. Samen repeteren is er niet bij. Ook cultuureducatie op scholen in niet mogelijk, terwijl het Leer- en Ontdekcentrum Techniek eveneens stilligt.”

Water aan lippen

Wethouder Wim van der Es (VVD) sprak net als De Jonge van een ‘wisselend beeld’. “Het is echt afhankelijk van de branche”, aldus de portefeuillehouder Financiën en Centrumontwikkeling. “Bij mode en horeca staat het water de ondernemers aan de lippen. Het kan zuur zijn als men dan net buiten bepaalde regelingen valt.” Van der Es beloofde dat de gemeente eventueel zou meedenken. “Uitstel van lasten is een voorbeeld. Of om voor een vergroot terras geen precario te heffen.”

‘Proeftuinen’

Burgemeester Gerrit Jan Gorter, die onder meer Openbare orde/Veiligheid en Handhaving in zijn portefeuille heeft, zei heel erg te spreken te zijn over hoe inwoners zich aan coronamaatregelen houden. “En bij een overtreding is een gesprek vaak al voldoende. Laten we niet vergeten dat we BOA’s niet 24/7 kunnen inzetten, maar ze zijn met politie wel een goede combinatie.” Buiten Zeewolde gingen plaatsgenoten weleens over de schreef, meldde de burgervader. “Vier Zeewoldenaren wilden een anti-coronabeleidspandoek langs de A28 hangen. Verder was er een poging tot een feestje op de Zegge en werd een inwoner opgepakt vanwege de Museumpleinrellen in Amsterdam.” Tevens meldde Gorter dat er 21 keer in Zeewolde was opgetreden tegen overtreders van de avondklok en 18 keer voor samenscholing. Het was voor hem belangrijk dat de jeugd ‘perspectief’ kreeg. “Ik zou wel in zijn voor proeftuinen in Zeewolde. Bij Almere City kan het, Lowlands experimenteert met 1.500 bezoekers en in Utrecht gaat de horeca op proef open. Ik zou een regeling voor de middenstand heel fijn vinden, bijvoorbeeld bloktijden voor winkeliers.” Gorter kon het niet laten het vaccinatiebeleid van de overheid te bekritiseren. “Dat vaccineren gaat toch tergend langzaam? Lokaal zouden we dat veel beter kunnen. Dat hebben we bij de Mexicaanse griep twaalf jaar geleden bewezen. Dan zijn we meteen van de onnodige reisbewegingen af. Op de huidige manier zijn we een paar jaar bezig. Ik zou zeggen: pas het programma aan, dan kunnen we dorpen als het onze snel vaccineren.”