Afbeelding
Eigen foto

Dippen in koud open water; “gewoon doen!”

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Steeds meer mensen doen het; ‘dippen’ (even hangen op de plaats) of zwemmen in open water. En dat het hele jaar door, dus ook in de winter. Met niet meer aan dan een zwembroek of badpak. Yvonne Casander (73) uit Zeewolde is zo iemand. Zij doet de koudetraining al zo’n 40 jaar, in de vorm van koud nadouchen. In Zeewolde “dipt “ ze in het Wolderwijd en in de vaart bij de Pegasus. Sinds januari, dus ook toen er ijs lag en er een wak gemaakt moest worden, heeft ze nog geen dag overgeslagen. “Het geeft echt een kick”, vertelt ze enthousiast, “als ik drie minuten in het water ben geweest voel ik mij de rest van de dag heerlijk!”

Yvonne geeft toe dat het soms ‘frisjes’ is om in deze tijd in het water, dat nu zo’n twee á drie graden is, te plonsen. “Maar ik denk nooit aan hoe koud het zou kunnen zijn, ik doe het gewoon!”, lacht ze. In de loop van de tijd heeft Yvonne zich steeds verder in het fenomeen verdiept, onder meer in de ‘Wim Hofmethode’ waarvan ze een workshop heeft gevolgd. Wim Hof staat bekend als ‘The iceman’, vanwege de diverse kouderecords die hij op zijn naam heeft staan. “Ademhaling speelt een belangrijke rol bij een koud water- of ijsbad. Het is een vorm van meditatie. Je moet heel rustig een flinke teug lucht nemen en dan zo rustig mogelijk uitademen; alsof je ontspannen thuis op de bank zit!”

Veiligheid
Yvonne benadrukt dat je in de winter nooit alleen moet dippen of zwemmen in open water. “Dat is niet verantwoord. Voor de veiligheid moet je altijd met z’n tweetjes of meerdere mensen zijn.” Voor een dipmaatje en/of buddy (die op de kant meekijkt) deed Yvonne een oproep op Facebook. “Daar kwamen verschillende reacties op binnen en heb ik een paar vaste dipmaatjes aan over gehouden. Ook maakte ik kennis met andere ‘dip’- groepen in Zeewolde en ben ik bij een hele leuke groep Poolse mensen terecht gekomen die iedere zondag om 12.00 uur het Wolderwijd in gaat. Fantastisch!”

Sneeuw, vorst, regen of wind; het is voor Yvonne geen reden om haar dagelijkse dipmoment over te slaan. “Je weet pas wat het is als je er aan begint. Ik heb er totaal geen moeite mee. Toen er ijs lag zat ik in mijn bikini in het water. Mensen zeggen wel eens schertsend dat ik net een soort Wim Hof-vrouw ben.”

Meedoen
Haar enthousiasme over het ‘dippen’ draagt Yvonne graag uit. “Mensen zijn van harte welkom om een keertje met mij mee te gaan. Ik kan ze als, min of meer, ervaringsdeskundige, advies geven.” Aanmelden kan via haar eigen facebookpagina: Yvonne Casander. “Via de App wordt dan aangegeven waar en wanneer er gedipt gaat worden.” Aangeraden wordt om eerst te oefenen met koud douchen. “Minimaal twee minuten. Dan heb je wat ervaring met hoe het voelt. Want als ik iemand meeneem voel ik me ook verantwoordelijk. Dus ik wil dat mensen er bewust van zijn wat ze doen.”

Nu met het voorjaar voor de deur is het in principe een mooie tijd om met ‘dippen’ te beginnen. Het liefst ziet Yvonne dat alle Zeewoldenaren deze ervaring een keertje zouden delen. “Zodat Zeewolde een groot ‘dipdorp’ wordt! Ik kan het iedereen aanraden. Je overtreft jezelf, wat een euforisch gevoel geeft en je hele lichaam wordt in een keer gereset! Ik zeg: gewoon doen!”

Afbeelding
Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 11 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 13 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 13 uur geleden