Afbeelding
Zeewoldevoorelkaar

Mensen maken Zeewolde… dankbaarder

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE –2021 is het jaar van de vrijwilliger. Landelijk staan ruim 7 miljoen mensen voor elkaar klaar. Op heel verschillende manieren: met een vlotte babbel, een luisterend oor, talent voor techniek of een sterke arm voor een boodschappentas. Ook Zeewolde kent veel vrijwilligers die helpen het dorp creatiever, sportiever, socialer en gezelliger te maken. Om anderen te inspireren om ook iets goeds te doen, vertellen zij hun verhaal in ‘Mensen maken Zeewolde…’, een initiatief van het vrijwilligersplatform Zeewoldevoorelkaar. 

Milou wilde zich naast haar werk ook maatschappelijk inzetten. Haar vader wees haar op de vrijwilligersvacaturebank van Welzijn Zeewolde. “Ik zag twee vrijwilligersvacatures die mij wel aanspraken; een maatje voor een oudere dame en voor een taalmaatje. Zo is het balletje gaan rollen.” Milou koos ervoor om zich in te zetten als taalmaatje. “Aangezien ik andere culturen interessant vind en ik als taalmaatje echt een steentje kan bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van iemand. Op deze manier kwam ik dus in contact met Medhanie.”
“Medhanie komt uit Eritrea en wilde graag zijn Nederlandse taal verbeteren, zodat hij aan een opleiding kon beginnen tot automonteur. De eerste periode pakten we gewoon het boek van zijn school erbij en deden we samen oefeningen; lezen, schrijven, luisteren en praten. Het ging al vrij snel over in vooral veel praten over allerlei onderwerpen, van familie tot school en het leven in Eritrea.”

Inmiddels voelt Milou zich geen taalmaatje meer. “Meer een vriendin waar hij terecht kan als er iets is. Medhanie spreekt overigens hartstikke goed Nederlands en heeft zijn inburgeringscursus een tijdje geleden ook gehaald! Ik vind het zo ontzettend mooi om te zien hoe leergierig Medhanie is en hoeveel vooruitgang hij heeft geboekt!”

Het vrijwilligerswerk kostte Milou in het begin zo’n 1,5 uur per week. “Vervolgens zagen we elkaar een periode vaak twee keer per week. Tegenwoordig varieert het hoe vaak we elkaar zien en spreken. Oefeningen met betrekking tot de taal zijn niet meer zozeer van toepassing, we bellen en spreken nu gewoon af voor de gezelligheid.”
Het is vooral de dankbaarheid van Medhanie die Milou zal bijblijven. “Dankbaar omdat ik zijn taalmaatje ben en dat we nu vrienden zijn.” Ook andere momenten zal Milou niet snel vergeten. “Zoals hoe ik Medhanie ging leren zwemmen, dat hij zijn inburgeringscursus haalde, dat we samen Koningsdag in Amsterdam vierden of naar het strand gingen en dan nog niet te spreken over een aantal van zijn gezichtsuitdrukkingen. Ik ben gewoon heel trots op Medhanie en haal enorm veel waardering uit het contact.”

Het vrijwilligerswerk heeft voor Milou bijzonder uitgepakt met een mooie vriendschap als resultaat. Ze zou het vrijwilligerswerk iedereen aan willen raden. “Met een uurtje van je vrije tijd kan je een ander en jezelf al heel blij maken! Vrijwilligerswerk hoeft geen volle dag inzet te zijn, het kan ook een uurtje per week zijn waardoor het eenvoudig te combineren is met een baan. Het geeft je een voldaan gevoel, is zinvol en er is voor ieder wat wils!”

Alle verhalen zijn te lezen op: https://www.zeewoldevoorelkaar.nl/