Afbeelding
Zeewolde Actueel

“Datacenter wel zo groot als 250 voetbalvelden, hè?”

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Gerrit van der Heide noemt zich een ‘verontruste burger’. Hij ziet de komst van een hyperscale datacenter naar Zeewolde absoluut niet zitten. “Dan komt er hier zo’n Amerikaanse miljardair en wat hebben wij eraan? Niets”, verzucht de Zeewolder pensionado.

Voelspriet

Gerrit van der Heide woont al sinds 1987 in Zeewolde. Hij was tijdens zijn werkzame leven docent lichamelijke opvoeding en muziek op het voortgezet onderwijs. Sinds enige tijd is hij met pensioen. Vervelen doet hij zich echter niet. “Ik lees graag en verdiep me in dingen”, steekt hij van wal. “Als ik niks weet, praat ik ook niet lekker. Ik heb een voelspriet voor bedreigingen die ik op ons af zie komen.” Afgelopen januari hoorde Van der Heide van de eventuele komst van een datacenter naar Zeewolde. Op 24 februari kwam de iets uitgebreidere info hem vervolgens onder ogen. “Het zijn wel 250 voetbalvelden, hè? Ik ben laatst eens om het beoogde gebied heen gefietst. Ik schrok ervan, zo’n groot oppervlak! Hier is Zeewolde veel te klein voor.”

Controle kwijt

Van der Heide is vooral bang dat ‘die grote jongen uit Amerika’ Zeewolde helemaal gaat overweldigen. “Het bedrijf zal geen seconde stoppen. Als er iets is met bijvoorbeeld de water- of stroomtoevoer of dat men meet dat er te veel chemicaliën worden uitgestoten, laten ze zich echt niet onderbreken, ze gaan dag en nacht door.” De Zeewolder criticaster is bang dat de gemeente ‘straks’ niets meer kan controleren. “Het uitstromende water zou bijvoorbeeld continu uitgelezen moeten worden. En dan zou er zo’n zinnetje ‘op straffe van’ bij moeten komen. Daar lees ik nergens over.” Ook bij de beloofde werkgelegenheid (410 fte) zet Van der Heide grote vraagtekens. “In de Wieringermeer werden er ook duizend werknemers in het vooruitzicht gesteld. Dat werden er uiteindelijk 125. In Zeewolde komt voornamelijk schoonmaak- en bewakingspersoneel. En technische mensen die de koeling op peil moeten houden. Dat hoogopgeleide personeel zit heel ergens anders.”

Verdienmodel

Dat er bij het datacenter wordt geschermd met een ‘groencertificatenregeling’, noemt Van der Heide ‘de allergrootste nep die er is’. “Er wordt gewoon grijze stroom gebruikt. Dat kopen van zo’n certificaat is een puur virtuele handeling. Stel die zogenaamde groene stroom wordt uit de Noordzee gehaald, dan kan men ergens anders in Nederland daar geen gebruik meer van maken. Als hij het koopt, wordt het voor een ander geblokkeerd. We worden er met z’n allen totaal niet groener van.” Van der Heide ontkent niet dat er datacenters nodig zijn, wel dat ze ‘allemaal bij ons’ moeten komen. “Nederland beweegt zich heel erg op de internationale markt. Een derde van het Europese datacenteroppervlak bevindt zich in Nederland. Wij exporteren, want het is gewoon een verdienmodel. Het datacenter Wieringermeer exporteert bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika. We leven echter wel met 18 miljoen mensen op een relatief klein oppervlak. We willen vergroenen, maar zijn aan het vervuilen.”

Burgers betrekken

De ‘verontruste burger’ Van der Heide zegt de politiek ‘eigenlijk nooit zo gevolgd’ te hebben. “Maar de wereld wordt wel steeds gecompliceerder. En het is belangrijk dat burgers bij besluiten worden betrokken. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over het klimaat of de energietransitie. De gemeente doet hier precies het tegenovergestelde. Alles is al zo’n beetje beklonken, de zienswijzeperiode was al praktisch voorbij. We zijn totaal niet bij de voorbereidingsperiode betrokken geweest. Het plan heeft ondertussen al wortels, handen en voeten. En wat hebben we eraan? Er komt hier straks een Amerikaanse miljardair, alle grond wordt van hem en hij neemt ook nog eens alle winstbelasting mee.”