Afbeelding
Zeewolde Actueel

Drie Zeewoldenaren Koninklijk onderscheiden

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Burgemeester Gerrit Jan Gorter reikte maandagochtend 26 april drie inwoners van de gemeente Zeewolde een Koninklijke onderscheiding uit. Het ging om Gerard Zonneveld, Riet Tijssen-van der Horst en Reinder Bruinsma. Vanwege de coronamaatregelen was er per gedecoreerde slechts een klein gezelschap uitgenodigd in de raadzaal van het gemeentehuis. Voor de drie onderscheiden plaatsgenoten was er vanaf 09.30 uur een tijdsblok van drie kwartier gereserveerd.

Mantelzorg en Welzijn

Gerard Zonneveld (81) werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zonneveld was tot aan zijn pensionering in 2003 werkzaam als beheerder van het bungalowpark Stellendam. Daarna zette hij zich van 2005 tot 2019 in als vrijwilliger bij Welzijn Zeewolde. Cliënten konden op diverse mogelijkheden op zijn support rekenen. Zo bezorgde hij hun warme maaltijden, initieerde hij gezamenlijke activiteiten, gaf hij financieel advies en hielp hij bij het invullen van de belastingpapieren. Ook onderhield hij wekelijks de tuinen van vier tot vijf cliënten en verzorgde hij cliëntenvervoer. Reeds sinds 1969 was Zonneveld mantelzorger voor zich echtgenote. Voorts was hij van 2005 tot 2015 vrijwilliger bij het Telefooncirkel Steunpunt Zeewolde. Hij belde de alleenstaanden wekelijks ter controle, bezocht hen bij geen gehoor en schakelde indien nodig hulp in. Vanwege gezondheidsklachten in 2018 en 2019 moest Zonneveld noodgedwongen stoppen met zijn activiteiten als vrijwilliger.

Ouderenbond en parochiekoor

Riet Tijssen-van der Horst (72) werd eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Tijssen is gepensioneerd sinds 2013. Naast haar werk, maar ook daarna, was ze actief als vrijwilliger in verschillende (bestuurs)functies. Van 1989 tot 1997 was de gedecoreerde bestuurslid van de Aartsdiocesane RK Boeren- en Tuindersbond (ABTB), afdeling Zuidelijk Flevoland, die later samen met CBTB en LMIJ opging in LTO. Zij zette zich onder meer in voor de verlenging van het kanaal bij Zeewolde en voor de watervoorziening van de fruitteeltsector. Sinds 1992 is mevrouw Tijssen reeds vrijwilliger bij het RK-parochiekoor St. Celilia van de Parochie Sterre der Zee te Zeewolde. Sinds 2004 is ze hier penningmeester van. Sinds 2007 was ze verder bestuurslid (tot 2015) en daarna vrijwilliger bij de KBO, afdeling Zeewolde. Ze zette zich er in op velerlei gebied, van de ledenadministratie tot het organiseren van diverse activiteiten.

Predikant en schrijver

Reinder Bruinsma (78) ten slotte werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Na zijn studie promoveerde Bruinsma in de theologie aan de University of London. In de periode 1965-2008 was hij werkzaam bij het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten (ZDA), Unie Nederland. Hij startte zijn carrière in Fryslân en was later werkzaam in Amsterdam. Daarna was hij preceptor, docent en directeur van de Theologische Hoge School Huis ter Heide. Ook vervulde hij directeursfuncties bij de uitgeverij Veritas te Den Haag en bij kerkelijke uitgeverijen in Ivoorkust en Kameroen. Voorts was hij secretaris van de Noord-Europese Divisie van de ZDA, docent aan de Andrews University in Michigan (USA) en directeur van de Adventist Development Relief Agency (ADRA) Nederland. Ten slotte was hij in de periode 2002-2007 voorzitter van de ZDA. Sinds 1973 schreef hij daarnaast al meer dan dertig (theologische) boeken en andere publicaties. Sinds 2008 is hij met emeritaat. Als emeritus-predikant bleef de gedecoreerde nog volop actief. Binnen zijn eigen kerkgemeenschap schuwt hij niet om controversiële onderwerpen te bespreken, zoals de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bij kerkelijke functies. Bruinsma preekt nog wekelijks, schrijft blogs en is redactielid van het maandblad ‘Advent’. Bij de halfjaarlijkse Europese ‘kinship meeting’ ter ondersteuning van doopleden binnen de LHBTI+-gemeenschap is hij sinds 2014 vaste spreker. Door zijn boeken en publicaties geeft hij een theoretisch en verdiepend karakter aan religieuze thema’s en zet hij zich in voor mensen die worstelen met hun geloof in relatie tot gender- en homoseksualiteit. In februari 2020 ontving Bruinsma, die sinds 2008 Zeewoldenaar is, de ‘Charles Elliot Weniger Award’ van de gelijknamige Society for Excellence voor zijn gehele oeuvre.

Foto’s: René Tuinte.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding