Afbeelding
Eigen foto

Het olifantenpaadje of een stukje om?

Algemeen

ZEEWOLDE – Met de aanleg van de vernieuwde parkeerplaats langs de Horsterweg achter de Albert Heijn is het dubbele fiets- en wandelpad verdwenen. Toch zit die route voor veel gebruikers nog in hun systeem, want nu wordt dikwijls de in de plaats gekomen groenstrook gebruikt om te komen waar men wezen wil, bijvoorbeeld het centrum of de bushalte. Hierdoor is er een zogenoemd olifantenpaadje, ook wel afstekertje genoemd, ontstaan, vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen, waardoor een zichtbaar pad wordt uitgesleten.

Diverse inwoners vroegen zich af waarom het voorheen veilige fiets- en voetpad aan die zijde van de Horsterweg is verwijderd. Het maakt in hun ogen vanaf de Zuiderzeeweg het centrum maar ook de bushalte met name voor rolstoelgebruikers, voetgangers met rollator, moeders met kinderwagens en fietsers moeilijker bereikbaar. Gevolg is ook dat fietsers kris kras over de parkeerplaats gaan fietsen om van a naar b te komen, met alle onveiligheid die dat met zich meebrengt.

Stukje om

In een reactie laat de gemeente weten dat het verwijderen van het fietspad en het trottoir heeft te maken met het groter worden van het dorp. “Ook de invulling van het centrum heeft daar mee te maken. De veilige route loopt nu via het Havikskruid. Er is daar een trottoir en een fietsstraat. Het is daardoor ruimer en veiliger. Mensen met een rolstoel of een rollator kunnen oversteken via de rotonde Zuiderzeeweg/Horsterweg. De inrichting bij de bushalte wordt nog netjes gemaakt. Het is een stukje om, maar wel veiliger.” Uit reacties van verschillende inwoners blijkt dat over dat laatste de meningen zijn verdeeld.