Afbeelding
Eigen foto

Piet Stam (Zeewolde Werelddorp) overleden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Voormalig voorzitter Piet Stam van Stichting Zeewolde Werelddorp is woensdag 14 juli op 83-jarige leeftijd overleden. In 2016 kreeg Stam voor zijn vrijwilligerswerkzaamheden een Koninklijke onderscheiding.

Blikgooiacties

Stam was een groot deel van zijn actieve leven werkzaam bij Philips. In 1994 ging hij met vervroegd pensioen, omdat hij niet gelukkig was met fusieplannen van zijn werkgever. Min of meer bij toeval belandde hij in 1996 als vrijwilliger bij Zeewolde Werelddorp. In die tijd ontstonden de eerste contacten met het Afrikaanse Burkina Faso, het vroegere Opper-Volta. Stam werd de initiator van vele inzamelingsacties die tot doel hadden de inwoners van het straatarme land te ondersteunen op het terrein van onderwijs, landbouw en gezondheidszorg. Bekend werden de blikgooiacties en niet te vergeten het project met de ‘vogelverschrikkers’ bij RSG Levant (2004). Zodoende werd Stam een vertrouwd gezicht op vrijwel alle scholen in Zeewolde. Ook hield hij regelmatig een enthousiasmerend praatje in een van de plaatselijke kerken. Vanaf 2008 gebeurde dat weer volop onder de vlag van Zeewolde Werelddorp. De gemeente Zeewolde wilde actief aandacht geven aan de millenniumdoelstelling ‘bestrijding van extreme armoede en honger’ en ging een stedenband aan met de gemeente Gaongho in Burkina Faso. Stam werd aanjager van het initiatief en ging zelf ook daadwerkelijk een keer in Afrika kijken. 

Geen onderscheid

Enkele jaren geleden droeg Stam de voorzittershamer van de stichting over aan oud-raadslid Koos Hopster. Als algemeen bestuurslid bleef hij nog wel actief, terwijl zijn kleindochter Floor toetrad als penningmeester van de stichting. Stam was als vrijwilliger eveneens actief bij de Zonnebloem, Philadelphia, biljartvereniging De Sfinx en ouderenbond ANBO. Al die activiteiten bij elkaar leverden hem in 2016 een lintje op van Zijne Majesteit. Voorjaar 2020 wilde Zeewolde Werelddorp een grote inzamelingsactie voor Burkina Faso houden via de plaatselijke basisscholen en RSG Levant. Vanwege corona konden de vele mooie ideeën echter geen doorgang vinden. Ook voor Stam was dat jammer, maar hij was er de man niet naar bij de pakken neer te gaan zitten. “Volgende keer beter”, haalde hij zijn schouder erover op. Voor hem waren alle mensen gelijk, hij maakte geen onderscheid en hield zelf alles liefst zo laagdrempelig mogelijk.

Liefde voor kinderen

“Het is de liefde voor kinderen”, vertelde Stam in Zeewolde Actueel van 7 februari 2012 over zijn motivatie zich zelfs nog op zijn ‘oude dag’ in te blijven zetten voor de verre medemens. “Grofweg 30 procent van de bevolking in Burkina Faso wordt niet eens 20. Dat is toch erg! Daar wilde ik wat voor doen. Overal in Afrika is er wel wat, wat dat betreft is het in Burkina Faso vrij rustig. Er is geen haat, nijd en jaloezie tussen de vijftig à zestig stammen en misschien komt dat wel doordat het hele volk even arm is. Kijk en daar wil ik mij dus voor inzetten.”

Afbeelding