Afbeelding
NMF Flevoland

Zuiniger wonen begint met bezoek aan Energieloket Zeewolde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Energiezuiniger wonen, van het aardgas af, zonnepanelen op je dak en het zo goedkoop mogelijk financieren ervan; alle vragen op dit terrein kunnen worden gesteld in, aan en bij het Energieloket Zeewolde, dat is gevestigd in het Ravelijn

Het Energieloket Zeewolde werd op donderdag 10 oktober 2019 geopend op de ‘Dag van de Duurzaamheid’. Veel plaatsgenoten wisten hun weg erheen reeds te vinden om een kijkje te nemen en/of een praatje te maken. Volgens Vera Dam, directeur van Natuur- en Milieufederatie Flevoland, behoren álle Zeewoldenaren tot de doelgroep. “Iedereen is momenteel immers met het onderwerp bezig of kán ermee bezig zijn”, is haar stellige overtuiging. “Zo kunnen we voor woningen van Zeewoldenaren een analyse maken voor wat handig is om te weten wat je moet doen als je energiezuiniger wilt wonen. Daarbij kan er worden gekeken naar de technische maatregelen die daarvoor nodig zijn. Je wilt bijvoorbeeld overgaan op isolatieglas of kijken naar de vloer, muren en/of dak van je huis. Dan kan het goed zijn hier eens gezamenlijk naar te kijken met een deskundige.”

Zonnepanelen kunnen eveneens een interessante investering zijn. Dam: “Veel Zeewoldenaren hebben ze al op het dak van hun huis geplaatst. Voor anderen kan het eveneens interessant zijn te kijken wat de mogelijkheden op dit terrein zijn en wat je daarvoor moet investeren. Niet alle daken zijn even geschikt, maar het is ook mogelijk elders aan een project met zonnepanelen mee te doen.”

Stukje bewustwording

Een van de gemeentelijke doelstellingen is op termijn ‘van het gas’ te gaan. Dam knikt. “Het verbruik kan sowieso bij veel mensen omlaag. Er valt veel energiewinst te behalen in woningen. Kijk bijvoorbeeld naar het gebruik van je koelkast. Heb je een wat ouder model, dan gebruik je veel te veel en is het raadzaam en wenselijk over te stappen op een nieuwer model. Veel energiebesparing heeft te maken met je gedrag. Het is lang niet altijd onwil, maar een stukje bewustwording kan je ook al op de goede weg helpen.”

Duurzaamheidslening

Keuzes die mensen maken hebben niet zelden te maken hun financiële positie en de grootte van hun portemonnee. “Technische maatregelen kosten altijd geld en daarom moet je vooraf met elkaar berekenen wat ze kunnen opleveren”, denkt Dam mee. “Sommige mensen hebben voldoende spaargeld om iets te financieren. Anderen kunnen ervan profiteren dat de rente bij de bank momenteel laag is. Een duurzaamheidslening kan heel aantrekkelijk zijn, omdat hierbij een nog lager rentepercentage wordt berekend dat bij de lening die je bij de bank afsluit. Daarnaast is er nog een landelijke regeling, die eveneens het overwegen waard is.”

Meer informatie: Energieloket Zeewolde, (Ravelijn) Gelderseweg 38, Zeewolde. Het digitale loket is 24/7 geopend en bereikbaar via www.energieloketflevoland.nl.