‘Prachtig schoon zwemwater aan het Erkemederstrand’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Duikvereniging Qdiving heeft een schoon milieu hoog in het vaandel staan. Zo zetten duikers van de vereniging zich jaarlijks vrijwillig in om onder water zwerfafval op te ruimen. Afgelopen zaterdag waren de duikers actief langs het Erkemederstrand. Met een positieve eindconclusie: ”het Erkemederstrand is prachtig schoon zwemwater.”

Met een lengte van 3 kilometer is het Erkemederstrand in Zeewolde het langste strand van Flevoland. Een aantal strandjes, zoals die vlakbij De Jutter en de jachthaven, worden het meest gebruikt door daggasten voor zwemmen en recreatie. Ook zijn er naast het strand veel kampeermogelijkheden. “De campingeigenaar vermoedde dat er onder water wel wat zwerfafval te vinden zou zijn. Toen onze duikvereniging aanbood om eens onder water te gaan kijken en schoon te maken, greep hij dit aanbod met beide handen aan”, vertelt Alice van Drie van Qdiving.

Voor de schoonmaakactie gingen zaterdag een 8-tal duikers het water in. “Gelukkig werd er weinig zwerfafval gevonden. Meer dan wat doppen, blikjes en een stuk touw werd er niet boven water gehaald. Ondertussen werd door een duiker wel een prachtige paling gespot! Kortom, badgasten kunnen met een gerust hart het water langs het Erkemederstrand in om met plezier te zwemmen!”

Met hun schoonmaakactie hoopt Qdiving een steentje bij te kunnen dragen om de hoeveelheid zwerfafval in het water wat terug te kunnen dringen. “Elk jaar sterven tuinduizenden zeedieren en zeevogels door het eten van afval of doordat ze verstrikt raken in het afval in zee. Afval in zee tast leefomgevingen aan en is moeilijk te verwijderen. Zo’n 70% van het afval dat in zee terecht komt, zinkt naar de zeebodem. Als duikers beschikken we over de vaardigheden om het afval onder water aan te pakken. Voor duurzame verbeteringen moeten personen, bedrijven en overheden ervoor zorgen dat het afval, met name plastic, niet meer in zee terecht kan komen.”