Afbeelding
Eigen foto

Team Cargo Moza (Het Mozaïek) valt in de prijzen bij de First Lego League

· leestijd 1 minuut Algemeen

ALMERE - Zaterdag 2 april vond de regiofinale van de First Lego League in Almere plaats. Er waren verschillende prijzen te winnen. Team Cargo Moza van basisschool Het Mozaïek mocht de prijs in ontvangt nemen voor het beste innovatie project. “Dat is een hele knappe prestatie!”

De First Lego League is een wedstrijd, met dit jaar het thema ‘Cargo Connect’, waarbij de deelnemers een duurzame innovatie bedenken voor een probleem en met een zelf gebouwde en geprogrammeerde robot zoveel mogelijk missies volbrengen en daarbij laten zien dat ze goed kunnen samenwerken. Tijdens de regiofinale konden de deelnemende teams laten zien wat ze allemaal bedacht en gemaakt hadden.

De dag begon al vroeg, om kwart over negen, in het Baken Stad College in Almere. Maar het team Cargo Moza, bestaande uit Sanne, Gide, Warner, Niels, Marieke, Madeline, Floor en Chelsey, met als coaches Greke, Anne Marie en Annemiek, was er klaar voor. Gedurende de dag lieten de robots in drie rondes zien of het bouwen en programmeren zo ging als er bedacht was. Het waren verrassende rondes met soms onverklaarbare routes van de robots, maar dankzij het doorzettingsvermogen van het team werden er hele mooie resultaten behaald.

Het innovatie project moest toegelicht worden in een presentatie, waarbij een enthousiast betoog werd gehouden over het door hen bedachte ontwerp, inclusief de gemaakte maquettes om het plan te demonstreren. Rondlopende juryleden legden, middels vragen, de teams langs de meetlat van de Core Values. De bedoeling van die kernwaarden is om de deelnemers te laten ervaren dat de vriendschappelijke competitie en wederzijds voordeel niet op zichzelf staande doelstellingen zijn en dat helpen van een ander de basis is van teamwork. Dus ze kregen vragen over hun creativiteit, doorzettingsvermogen, helpen van de ander inclusief verschillen, plezier hebben, maar ook het opdoen van nieuwe vaardigheden en toe passen wat je geleerd hebt om de wereld te verbeteren. Het ging het team goed af; zij konden dat allemaal goed onder woorden te brengen.

Terwijl de jury in beraad ging werden de teams, coaches en toeschouwers vermaakt met een ‘klopt en onzin’ quiz. Tevens ontvingen alle deelnemers nog een gave Lego medaille.

Er waren verschillende prijzen te winnen, namelijk beste robotontwerp, beste uitvoering van de missies, beste teamcoach, beste samenwerking, beste innovatieproject, beste doorzetters en natuurlijk de hoofdprijs voor het team wat hoog scoorde op meerdere onderdelen. Het team wat de hoofdprijs wint gaat door naar de Benelux finale op 21 mei in Rotterdam. Dit jaar mochten zelfs de beste twee teams door naar de grote finale.