Fred Bom en Hennie Rozengarden
Fred Bom en Hennie Rozengarden Foto: Zeewolde Actueel

SeniorWeb Zeewolde: vraag en antwoord

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - In De Meermin staan iedere vrijdag van 10.00 – 12.00 uur de vrijwilligers van Seniorweb klaar om hulp te bieden bij vragen over de computer, mobiel of tablet. 

De vrijwilligers zijn gespecialiseerd in zowel Microsoft - als Apple producten, maar ook als het gaat om Android software kunnen zij helpen. “Zorg ervoor dat u uw inloggegevens en/of wachtwoorden meeneemt, als er wat gewijzigd moet worden in de instellingen. Laat u niet ontmoedigen door de naam SeniorWeb, want iedereen van jong tot oud is welkom.

Via seniorwebzeewolde@gmail.com is het ook mogelijk een afspraak maken voor vrijdagochtend, zodat de vrijwilligers tijd voor u kunnen reserveren.”

Vraag van een lezer: Wat is phishing?

Phishing is een vorm van online fraude. Het woord komt van het Engelse fishing, ofwel ‘hengelen’. Dat is namelijk wat de criminelen doen: hengelen naar gegevens. Zij sturen een bericht namens een bank, de overheid of een webwinkel. De ontvanger moet zogenaamd snel betalen of andere actie ondernemen. De mails zijn goed nagemaakt en haast niet van echt te onderscheiden. Het slachtoffer klikt nietsvermoedend door, vult een aantal gegevens in en… beet! De criminelen krijgen wat ze zochten: inloggegevens en persoonlijke informatie.

Wat te doen met phishingmails?

Hebt u een verdacht mailtje of bericht ontvangen? Denk dan aan het volgende:

  • Klik niet op links of betaalverzoeken in verdachte berichten.
  • Reageer niet. Ook niet met opmerkingen als ‘hou op met mij deze nepberichten te sturen.’ Uw reactie is een bevestiging voor criminelen dat ze met een bestaand e-mailadres te maken hebben. Het gevolg: nog meer phishing en spam.
  • Markeer het bericht als spam in het e-mailprogramma.
  • Gooi het nepbericht weg.
  •  

Voor vragen kunt u SeniorWeb Zeewolde mailen: seniorwebzeewolde@gmail.com, Deze vraag wordt dan beantwoord in de krant.