Afbeelding
Eigen foto

Omniumschool sluit aan het eind van schooljaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De Omniumschool aan de Kortsteel stopt aan het eind van dit schooljaar, twee en een half jaar na de start in 2019. De school kampt al enige tijd met een lerarentekort en ook was er onvoldoende aanwas van leerlingen.

De Omniumschool biedt bijzonder-neutraal onderwijs. Na de sluiting van De Delta (dat samen met De Kiekendief in 2015 opging in De Wetering) was er in Zeewolde ruimte voor deze ‘kleur’ onderwijs. Leerlingen krijgen er ‘maatwerkonderwijs’ en worden daarbij individueel begeleid. Ook is er sprake van een regionaal karakter, leerlingen komen niet alleen uit Zeewolde zelf.

Doordat veel basisscholen in Zeewolde de afgelopen tien jaar krompen, zag de gemeente Zeewolde de komst van nieuwkomer Omniumschool aanvankelijk niet zitten. Het ministerie overrulede de lokale beslissing echter, waarna de gemeente alsnog toestemming gaf. De school opende vervolgens na de zomervakantie van 2019 de deuren, maar groeide slechts mondjesmaat. Op 1 oktober 2019 had de school 13 leerlingen, een jaar later waren dat er 27 en bij de laatste telling 36.

Nieuwe basisscholen moeten binnen vijf jaar 200 leerlingen hebben en het was van meet af aan duidelijk dat het hierbij ging om een vrijwel onmogelijke doelstelling, zeker met in het achterhoofd dat de andere basisscholen in de wijk eveneens alle zeilen bij moesten zetten om het hoofd boven water te houden.

In plaats van te groeien kromp de Omniumschool in de loop van het huidige schooljaar. Momenteel zitten er verdeeld over drie groepen 31 leerlingen op de school aan de Kortsteel. Daarbij had de onderwijsvoorziening de wind bepaald niet in de zeilen. Door corona was het lange tijd niet mogelijk dat ouders een kijkje op school en in de klas kwamen nemen. Andere scholen hadden hier uiteraard ook mee te maken, maar de Omniumschool had zich juist deze jaren in de kijker moeten spelen.

Door lerarentekort in combinatie met (de) corona(maatregelen) besloot de directie in december de school al een week extra te sluiten. Een andere ‘noodmaatregel’ was dat bepaalde klassen slechts vier dagen per week fysiek onderwijs konden krijgen. Door een en ander was het tevens nauwelijks mogelijk te gaan werken aan het onvoldoende inspectierapport van 2021.

Vorige week maakte de directie bekend de stekker eruit te trekken en de school per 31 juli a.s. te gaan sluiten. Dinsdagavond 10 mei jl. werden de ouders op de hoogte gesteld van het besluit. Ouders en leerlingen zijn momenteel aan het kijken of er wellicht op een van de andere basisscholen in Zeewolde nog een plekje is.