Afbeelding
Eigen foto

Eerste van in totaal 31 huurwoningen op Eilandenrijk opgeleverd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Stuivend zand en hier en daar nog bouwhekken, maar ook wapperende vlaggen en vers uitgereikte sleutels. Op dinsdag 30 augustus zijn de eerste van in totaal 31 sociale huurwoningen op Eilandenrijk opgeleverd.

De bouw van dit project is voorspoedig verlopen en in ruim zeven maanden gerealiseerd, meldt Woonpalet. En dat terwijl er in het project bijzonderheden zitten qua bouwmethode en installatietechniek. Gerard van Nieuwenhuizen, projectleider Vastgoed: “Tien van de 31 woningen zijn in houtskelet gebouwd. Deze woningen zijn niet aangesloten op het warmtenet en hebben allemaal een eigen luchtluchtwarmtepomp. Verder zijn twee van de 31 woningen modulair gebouwd. Dat betekent dat zo veel mogelijk voorbereid is in de fabriek. De badkamer bijvoorbeeld kwam als kant en klare kubus aan op de bouw en werd als een legoblokje in de woning gehesen. Dit scheelt tijd en verkeersbewegingen op de bouw. Deze innovaties kwamen tot stand in samenwerking met Heijmans Huizen die de woningen ontwikkelde. Innoveren in de bouw vinden we belangrijk en door dit soort samenwerkingen aan te gaan, kunnen wij daar als woningcorporatie aan bijdragen.”

Gevarieerde wijk

Woonpalet levert met dit project weer een mix aan woningen op. Met grote, markante hoekwoningen met vijf slaapkamers, mooie rijwoningen met drie slaapkamers en de bijzondere XS-woningen bouwt zij aan gevarieerde wijken. Met de XS-woningen heeft Woonpalet een nieuw product toegevoegd aan haar woningportefeuille. “De woningen zijn slechts 360 cm breed, en dankzij de slimme indeling heel volwaardig met twee slaapkamers en een bergzolder.”

Pauzewoning

Vier van de acht XS-woningen zet Woonpalet in als pauzewoning. Dit naar aanleiding van een verzoek van de gemeente Zeewolde om huisvesting voor spoedzoekers. “De doelgroep van de pauzewoning bestaat uit mensen die geen vaste woonplek hebben, niet bij machte zijn dat te verkrijgen en van wie verwacht kan worden dat ze dat binnen twee jaar wel lukt.” Het gaat om een pilot die maximaal vijf jaar loopt en jaarlijks geëvalueerd wordt door Gemeente, MDF en Woonpalet. De vier pauzewoningen zijn (net als alle andere woningen) inmiddels toegewezen.

Duurzaamheid

Woonpalet geeft aan dat ‘de woningen natuurlijk voldoen aan de huidige duurzaamheidseisen, en er is meer’. Binnen het duurzaamheidskader dat de gemeente Zeewolde opstelde voor woningen op Eilandenrijk, pasten Heijmans Huizen en Woonpalet verschillende zaken toe die een bijdrage leveren aan klimaatadaptatie en biodiversiteit. “Mos-sedum op de fietsenbergingen bijvoorbeeld, een regenton bij elke woning en nestkastjes voor gierzwaluw, huismus en vleermuis. Zo bouwt Woonpalet aan groene en duurzame wijken.”