Afbeelding
Foto: LOZ

Wethouders gaan wijken in om te kijken wat er leeft en speelt

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – ‘Vertel eens…’. Zo heet de campagne waarmee de vier wethouders van Zeewolde de komende tijd met inwoners in gesprek hopen te gaan in de verschillende wijken. Het is daarbij de bedoeling op een informele en ongedwongen manier te weten te komen wat er zoal leeft bij de mensen in hun eigen wijk. Een neveneffect zou kunnen zijn het vergroten van de onderlinge betrokkenheid tussen de inwoners zelf en die tussen de inwoners en de gemeente. De contactmomenten zullen ongeveer tweemaandelijks plaatsvinden. De planning ervan is binnenkort te vinden op de website www.zeewolde.nl. Het eerste contactmoment staat gepland op donderdag 16 februari.

Ambassadeur

In het in december gepresenteerde collegeprogramma werd het wijkwethouderschap reeds aange(s)tipt. Wijkwethouders willen weten wat er speelt in een wijk en willen daarvoor zichtbaar en benaderbaar zijn. De wethouders zijn als het ware de gesprekspartner en verbinder tussen de gemeente en de inwoners en willen op deze wijze de ambassadeur van een wijk worden. Daarbij nemen ze de wensen van inwoners mee naar de ambtelijke organisatie, maar vragen ook wat inwoners zelf kunnen doen. Met als eindresultaat verbetering van de leefbaarheid en de sociale samenhang van de wijk. Wethouder Helmut Hermans (Leefbaar Zeewolde) krijgt Zeewolde-Noord, -Centrum en Trekkersveld onder zijn hoede, Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) Horsterveld, Ernst Bron (ChristenUnie) Zeewolde-Zuid en het buitengebied en Erik van de Beld (ChristenUnie) de Polderwijk. Hermans trapt op donderdag 16 februari van 17.00 tot 19.00 uur af op het Trekkersveld bij de traditionele ‘borrel’ van de Bedrijfskring Zeewolde. Van de Beld gaat eind februari voor het eerst de wijk in, Prins en Bron volgen in maart. Wethouder Winnie Prins lichtte het nieuwe fenomeen ‘wijkwethouderschap’ donderdagmiddag 2 februari toe aan de pers, mede omdat zij in haar portefeuille ‘inwonerbetrokkenheid’ heeft. Prins zegt uit te kijken naar de wijkontmoetingen. “We willen heel graag de wijk in om de mensen te leren kennen die er wonen en leven. We willen graag weten wat hen bezighoudt. Omdat het nog winter is, beginnen we waarschijnlijk in de middenruimtes van scholen. Diep in mijn hart zou ik liever een tent met een springkussen willen. Ik hoop er op alle leeftijden, maar zeker ook op jonge gezinnen. Het moet zo ongedwongen mogelijk. Horsterveld is aan mij toebedeeld en ik ga op zaterdagmiddagen.” 

Draagvlak

Hebben inwoners vragen over overhangend groen, een loszittende stoeptegel of een kapotte lantaarnpaal, dan kunnen ze deze beter melden in de BuitenBeter App of via www.zeewolde.nl/melden. Hiervoor is de ontmoeting met de wijkwethouder dus niet bedacht. De wijkontmoetingen zijn nieuw en er zal dus nog veel ‘uitgekristalliseerd’ moeten worden. “Het is voor ons ook een leerproces en daarom zullen we ervaringen uit andere gemeenten meenemen”, aldus Prins. “Het zal eerst pionieren zijn, maar gaandeweg ontstaat er hopelijk een mooie en werkbare vorm. Waarbij we ook kunnen denken aan wijkbudgetten. Voor initiatieven vanuit een wijk is er natuurlijk draagvlak in een buurt nodig. We stellen dus wel voorwaarden op waaraan initiatieven moeten voldoen om in behandeling te worden genomen. Maar laten we eerst maar eens kijken hoe onze ervaringen en die van de inwoners zijn.” Het woord is binnenkort aan de inwoners… Prins: “Ik ben echt heel benieuwd hoe het met hen gaat. Gelukkig is een groot woord, maar ik wil wel graag weten wat de mensen nodig hebben om het fijn te hebben in hun wijk.”