Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Boeiende CDA-avond over jongeren, brug over Wolderwijd en scoutinglandgoed

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Voor een zaal geïnteresseerde toehoorders uit de eigen kring en van daarbuiten hield CDA Zeewolde dinsdagavond 10 oktober een open ledenvergadering in Open Haven. Hoofdgast was Fedde Boersma, directeur van Scouting Nederland. Het voorprogramma met de plaatselijke jongerenraad en ‘architect in wording’ Maxim van den Boogaard mocht echter eveneens rekenen op een luisterend oor in de grote zaal van het kerkcentrum. 

Hubs voor powerbanks

Naast de jeugdraad met leerlingen in de basisschoolgroepen 7 en 8 kent Zeewolde ook een jongerenraad. Een afvaardiging van deze raad (vier jongens tussen de 13 en 17 jaar) was dinsdagavond bij de CDA-bijeenkomst en werd daarbij begeleid door de jongerenwerkers Lars Oostland en Andries van Essen. De jongeren dienden onlangs een idee in voor de motiemarkt van de gemeente. Ze stelden voor zogenoemde hubs voor powerbanks bij bankjes te plaatsen, zodat telefoons op straat opgeladen kunnen worden. De motie is nog in behandeling… Ook kwam de drukbezochte beachbios van vorig najaar nog een keer ter sprake. Het bleek nogal lastig om een evenementenvergunning rond te krijgen, iets wat volgens de jongeren sowieso een moeizaam verhaal is in Zeewolde. De eveneens aanwezige burgemeester Gerrit Jan Gorter stelde voor het evenement te herhalen bij het 40-jarig bestaan van de gemeente Zeewolde in 2024. De leden vertelden verder dat het ‘prima wonen’ is in Zeewolde. Een aandachtspunt volgens hen was echter wel de verkeersveiligheid in het dorp. 

Veel support

Als tweede gast was Maxim uit den Boogaard uitgenodigd. De 17-jarige hbo-student Bouwkunde en zijn compagnon David Borkent mochten onlangs hun woningbrug over ’t IJ aan de Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig komen presenteren (zie artikel elders in deze krant). Maxim ontwierp ook een fietsers- en voetgangersbrug over het Wolderwijd om daarmee voor een extra vaste verbinding tussen Zeewolde en het oude land te zorgen. Maxim wist wel dat hij de CDA’ers in de zaal niet hoefde te overtuigen (die waren wel voor zijn plan) en ook proefde hij al veel support in Ermelo en Harderwijk. De rest van de plaatselijke politiek lijkt er echter nog niet zo voor te porren. Of de brug er ooit komt blijft dus maar de vraag, maar Maxim zelf komt er wel, daarover was het CDA-publiek het dinsdagavond roerend eens. 

Goede keuze

Laatste spreker dinsdagavond was Fedde Boersma van Scouting Nederland. Boersma is er al 22,5 jaar werkzaam, waarvan de laatste acht jaar als algemeen directeur. Hij zei blij te zijn met de band die er in de loop der jaren met het dorp en de gemeente Zeewolde was ontstaan. In 2006 was de zoektocht naar een geschikte locatie voor het nationale scoutinglandgoed begonnen. In 2011 was er een gevonden nabij de RCN, maar de gemeenteraad van Zeewolde vond dat te dicht bij het dorp. Voor de locatie een eindje verderop richting Nulderpad bleek er wel een meerderheid te vinden te zijn. De noodgedwongen gewijzigde keuze pakte achteraf heel goed uit, aldus Boersma dinsdagavond. In de loop der jaren waren er al heel wat hoogtepunten geweest, zoals in 2015 de opening van het landgoed door de beschermvrouwe van Scouting Nederland, koningin Máxima, de opening van het Avonturenhuis in 2022 en de Nawaka’s van 2018 en 2022. De scoutingdirecteur noemde de toegankelijkheid van het landgoed over het water ‘prima’, die over de weg ‘oké’, maar het openbaar vervoer ‘drama’. Hij prees de samenwerking met de gemeentelijke overheid en de lokale partners, zoals de recreatiebedrijven en de middenstand. Boersma zei te hopen dat de scouts nabij Zeewolde een blijvende plek in de natuur zouden mogen houden, samen met andere kinderen en jongeren. Ook droomde hij al over het landgoed als hét internationaal scoutcentrum van Nederland. 

René Claessens, voorzitter van CDA Zeewolde, had voor alle hoofdrolspelers van de avond een klein presentje meegenomen. Hij bedankte aan het eind van de bijeenkomst de aanwezigen voor hun belangstelling en beloofde dit soort vergaderingen vaker te gaan houden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding