Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Gedichtenhuisje staat nu in De Meermin

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - Dichten is een grote passie van McKayla Resosemito. Met haar poëtische schrijverijen wil de 15-jarige uit Zeewolde graag andere mensen inspireren en troost bieden. Daarom deelt zij haar gedichten via haar Gedichtenhuisje. Na de bibliotheek en Open Haven staat het Gedichtenhuisje vanaf vrijdag 9 februari in De Meermin.

Het fraai beschilderde Gedichtenhuisje, dat McKayla zelf heeft bedacht en gemaakt, heeft verschillende lades. Je vindt er gedichtjes met de thema’s geloof, hoop en liefde. In de andere laatjes kunnen mensen een reactie en/of boodschap achterlaten. Voorbijgangers worden uitgenodigd om spontaan een gedichtje te nemen. “Als een boodschap of een lichtjpuntje voor die dag”, aldus McKayla.

Inmiddels heeft McKayla al zo’n zestig tot zeventig gedichtjes geschreven. Haar vaak hoopvolle gedichtjes worden veel gelezen. “Vooral de gedichtjes over liefde zijn populair. Die moet ik het meest bijvullen”, vertelt ze. Dat haar gedichtjes mensen echt raken, blijkt uit de warme reacties die mensen achterlaten in het boekje dat bij het Gedichtenhuis ligt. “Er zijn zelfs reacties in het Engels en Pools bij. Die laatste heb ik met behulp van Google Translate moeten vertalen”, lacht McKayla. “Het voelt goed dat mijn woorden iets betekenen en dat de gedichten gewaardeerd worden. Daar word ik heel blij van.”

Jongerenlintje

Haar initiatief werd op 20 november 2023 beloond met het allereerste jongerenlintje dat de burgemeester in Zeewolde uitreikte. Dit was een grote verrassing voor McKayla. “Daar ben ik heel trots op.”

De burgemeester prees McKayla’s inzet voor de lokale gemeenschap. “Het is bijzonder dat je op deze manier laat zien wat je talenten zijn en deelt met anderen.” Voor McKayla was het extra speciaal toen de burgemeester het door haar geschreven Dorpsgedicht voordroeg.

McKayla houdt ervan om haar gevoelens op te schrijven. “Of ik nu verdrietig, boos of blij ben. Dan hoef ik het aan niemand uit te leggen. Gewoon op papier en dat vind ik prettig. Het is heel fijn dat ik daarmee ook anderen kan steunen.” Haar grootste droom is om boeken en dichtbundels te schrijven. “Mensen bemoedigen door licht en liefde te geven past bij mij.”

Het dorpsgedicht van Zeewolde
(door McKayla Resosemito)

Dansende tulpen,
Wiegend in de Zeewolderse wind,
Zeewolde is een plek waar iedereen ‘elkaar’ vind.
Een gevoel van ontlading ontsnapt aan mij,
Als het Wolderwijdse water kabbelend aan mijn voeten spoelt.
Galmend weerklinkt het klokkengeluid, het dorp ontwaakt als de ongeboren zonnestralen doorbreken.
Het wiekende geluid van overstekende ganzen door de strak blauwe lucht,
De doortrekkende schapenkudde, de zwarte en bruine silhouetten verspreid door het groene weilandschap,
maakt dat ik toch even zucht...
Op dit kleine lapje grond woont onze gemeenschap vol liefde en kracht voor elkaar.
De liefde en herinneringen voor het dorpje is wat ik altijd bij mij bewaar.
Mijn puzzel is compleet.
Alles past, niets ontbreekt.

Afbeelding
Afbeelding